Αμεσης επισκευής χρήζει το νοσοκομείο Ληξουρίου

Αμεσης επισκευής χρήζει το νοσοκομείο Ληξουρίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται αύριο από τον ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά και η ζωή στο νησί αρχίζει πλέον να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. Η προσπάθεια της πολιτείας εστιάζεται πλέον στην ολοκλήρωση των πρωτοβάθμιων ελέγχων (προκειμένου να ξεκινήσουν οι δευτεροβάθμιοι, που θα δώσουν και τον τελικό χαρακτηρισμό στα κτίρια) και στην επισκευή των πληγεισών υποδομών.

«Ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά στα σπίτια του. Στα πλοία έχουν μείνει πλέον λιγότερα από 1.000 άτομα και εκτιμώ ότι και αυτοί σταδιακά θα φύγουν μέσα στις επόμενες ημέρες», λέει ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης.

Χθες το υπουργείο Υποδομών έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερέστερα στοιχεία σχετικά με τους ελέγχους σε σχολεία και μονάδες υγείας του νησιού. Πιο συγκεκριμένα:

• Σχολεία. Ελέγχθηκαν 53 σχολεία (98 κτίρια) εκ των οποίων τα 6 κρίθηκε ότι πρέπει να επισκευαστούν πριν επαναχρησιμοποιηθούν. Πρόκειται για τρία σχολικά συγκροτήματα στο Αργοστόλι (2ο, 3ο Γυμνάσιο, Νυκτερινό, ΙΕΚ, 3ο Νηπιαγωγείο, 2ος Παιδικός Σταθμός), δύο στο Ληξούρι (Λύκειο, 2ο Δημοτικό Σχολείο) και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας. Επίσης τα Γυμνάσια Αγίας Θέκλας και Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου έχουν πρόβλημα σε κάποια κτίριά τους, αλλά θα λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα.

• Μονάδες Υγείας. Το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων. Για τη λειτουργία του παραπάνω νοσοκομείου απαιτείται η άμεση τοποθέτηση ειδικών υποστυλωμάτων. Στο νοσοκομείο υπήρχαν επτά νοσηλευόμενοι την ημέρα του σεισμού, από τους οποίους οι πέντε πήραν εξιτήριο και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Αργοστόλι. Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κ. Παρίση, αποφασίστηκε το νοσοκομείο Ληξουρίου να ανοίξει κανονικά.

Τέλος, το υπουργείο περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει ειδική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στην Κεφαλονιά. Με τροπολογία, που θα προωθηθεί στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα πλήρους συμψηφισμού των εργασιών επισκευής των αυθαιρέτων με το πρόστιμο «νομιμοποίησης». Επίσης δόθηκε παράταση δύο μηνών σε όλες τις προθεσμίες του ν.4178/12 που λήγουν στις 8 Φεβρουαρίου (λ.χ. προνομιακός αριθμός δόσεων αποπληρωμής του προστίμου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή