Ο τραπεζίτης και τα… πυροβόλα

Ο τραπεζίτης και τα… πυροβόλα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπο – κλειδί για τις συνεχιζόμενες έρευνες των ανακριτών διαφθοράς για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελεί ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης στην Ελβετία Φάνης Λυγινός, που έχει ήδη κληθεί σε απολογία προκειμένου να φωτιστούν άγνωστες πτυχές για τη ροή μαύρου πολιτικού χρήματος.

Η απολογία του, που έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Μαρτίου, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι το πρόσωπο που φέρεται να γνωρίζει τους αποδέκτες των παράνομων πληρωμών σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές διαφθοράς. Η κλήση προς απολογία έχει σταλεί ήδη στον τραπεζίτη, από τους ανακριτές Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Μάρκου, που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τις παράνομες πληρωμές, που δόθηκαν σε ένα μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα, εκείνο για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα του στρατού από τη γερμανική εταιρεία Wegman.

Ενδεικτικά για τον ρόλο του Λυγινού στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος είναι τα όσα κατέθεσε απολογούμενος, για δεύτερη φορά, ο πρώην αναπληρωτής στη Διεύθυνση Εξοπλισμών Αντ. Κάντας. «Ο Λυγινός αναμφιβόλως», είπε ο Κάντας, «γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και την αιτία της καταβολής τους και είναι πρόσωπο – κλειδί και για σειρά άλλων παρόμοιων συναλλαγών με άλλα πολύ σημαντικά πρόσωπα, δηλαδή εμπόρους όπλων, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Αμυνας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εν γένει και λειτουργών της δικαστικής εξουσίας».

Ο εν λόγω τραπεζίτης, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο με τις παράνομες πληρωμές της Siemens, υπήρξε και συνεργάτης του Παν. Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Atlas, για λογαριασμό του οποίου είχε διαχειριστεί καταβολές με μαύρα χρήματα προς διάφορα πρόσωπα στην υπόθεση των υποβρυχίων και όχι μόνον. Πληροφορίες της «Κ» από την ανάκριση των εξοπλιστικών (τα υποβρύχια τα χειρίζονται οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Ιω. Σταυρόπουλος) συνδέουν τον Λυγινό με λογαριασμούς κομβικής σημασίας για τη διακίνηση μαύρου χρήματος που είχαν ανοιχθεί στην Dresden Bank από τον Παν. Ευσταθίου.

Αποκαλυπτική για το θέμα αυτό υπήρξε –και πάλι– η δεύτερη απολογία του Αντ. Κάντα ενώπιον των αρμοδίων ανακριτών. Ο Κάντας επί λέξει αναφέρει, περιγράφοντας συνάντησή του με τον Λυγινό το 2008 στη Γενεύη: «Ηταν πολύ τρομαγμένος ο Λυγινός και μου είπε ότι αν ανοίξουν οι λογαριασμοί του Ευσταθίου στην Dresden Bank, θα γίνει χαμός».

Κλήση προς απολογία έχει επίσης σταλεί στον Γερμανό υπήκοο Ολαφ Εσλερ, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της γερμανικής εταιρείας Wegman, ενώ αύριο Δευτέρα, για τις παράνομες πληρωμές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα του στρατού απολογείται ο γιος του Δ. Παπαχρήστου, Σπύρος, που ήταν και ο αντιπρόσωπος της Wegman στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών για τα υποβρύχια, μία νέα μίζα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε από τους ανακριτές με άγνωστους προς το παρόν αποδέκτες. Η διακίνηση των μαύρων χρημάτων έγινε κατευθείαν από τη γερμανική Ferrostaal σε εταιρεία με την επωνυμία Zelan Limited, συμφερόντων του Αντ. Χάγια, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Μιχάλη Ματαντού (ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα). Τόσο ο Αντ. Χάγιας όσο και ο συνεταίρος του, Γ. Νικολάου, έχουν κληθεί από τους ανακριτές Γ. Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλο να εξηγήσουν πού πήγαν τα 7,5 εκατ. ευρώ, που διακινήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης για τα υποβρύχια.

Οι ανακριτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνούν παράλληλα και άλλες παράνομες πληρωμές που έχουν εντοπιστεί από τις έρευνές τους με διάφορα ποσά που κατευθύνονται σε άγνωστα προς το παρόν πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τα κομμάτια του (ατελείωτου…) παζλ με τα μαύρα χρήματα των εξοπλιστικών. Για τον λόγο αυτό έχουν αποσταλεί και νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές, ενώ οι Ελληνες ανακριτές ζήτησαν την επίσπευση του ανοίγματος των λογαριασμών αυτών και από τους Ελβετούς εισαγγελείς που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, διενεργώντας δική τους έρευνα για τις καταθέσεις με το μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες, σε σχέση με τα εξοπλιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή