ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σφραγίζονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

sfragizontai-ta-polyiatreia-toy-eopyy-2007088

Εβδομάδα έντονων εξελίξεων στον χώρο της υγείας ξεκινά από αύριο, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να αντιδρούν έντονα στο επικείμενο κλείσιμο των πολυϊατρείων του οργανισμού. Ηδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε διορία έως τη Δευτέρα στις Περιφερειακές του Διευθύνσεις να παραλάβουν τα κτίρια και το πάσης φύσεως υλικό των πολυϊατρείων, τα οποία εν συνεχεία θα σφραγιστούν. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον διοικητή του οργανισμού Δημήτριο Κοντό, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση «αιφνιδιαστική, παράνομη και αντισυνταγματική» και ζητεί από τους διευθυντές των υπηρεσιών να μην εμπλακούν στην παράδοση – παραλαβή, καθώς θα βρεθούν υπόλογοι από τα συλλογικά όργανα των γιατρών. Σε κάποιες μονάδες, το προσωπικό αποχωρεί καθώς αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία ή/και προχωρεί σε πιο οργανωμένο «αντάρτικο» ανακοινώνοντας επισήμως ότι δεν παραδίδει το κτίριο και καλώντας τους πολίτες σε κινητοποιήσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου, οι εργαζόμενοι στην οποία εξέδωσαν ανακοίνωση δηλώνοντας ότι έλαβαν απόφαση να μην την παραδώσουν. Και καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο κτίριο της μονάδας μεθαύριο στις 9 π.μ., για να βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί «κλοιός προστασίας» της μονάδας.

Χθες η διοίκηση εξέδωσε εγκύκλιο με «οδηγίες για την παράδοση και παραλαβή του πάσης φύσεως υλικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ», στο πλαίσιο της μετάβασης των πολυϊατρείων υπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μηνός (για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. η διαδικασία θα είναι 15 ημέρες), που σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν προσωρινά έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι ο νόμος θα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «με ευθύνη των διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, που θα επιβλέπουν τη διαδικασία, οι επιτροπές παραλαβής πρέπει να αρχίσουν την παραλαβή από τις επιτροπές παράδοσης των κτιρίων από Παρασκευή 14.02.2014 και να έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 17.02.2014. Η παραλαβή των κτιρίων θα αρχίσει από τους μικρότερους σχηματισμούς (αποκεντρωμένα ιατρεία, τοπικά ιατρεία κ.λπ.) και θα ολοκληρωθεί με τις Τοπικές και Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας. Επισημαίνεται ότι κάθε σχηματισμός που παραλαμβάνεται θα πρέπει να ασφαλίζεται με ευθύνη των διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων και της επιτροπής παραλαβής».

«Βίαιη απόλυση»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), που ζητεί με εξώδικη δήλωση από τον πρόεδρο του οργανισμού την άμεση ανάκληση της απόφασης, χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων παράνομη αυτή την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθώς, όπως επισημαίνει, ο νόμος δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης κάνει λόγο για «βίαιη εκπαραθύρωση-απόλυση του ιατρικού κ.λπ. προσωπικού μέσω μιας πρωτοφανούς για τα χρονικά αντισυνταγματικής μεθόδευσης». Προειδοποιεί δε ότι «θα υπάρξει συντρέχουσα πειθαρχική και ποινική ευθύνη και για όσους εκ των διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ συμμορφωθούν με την απόφαση».