Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό της γρίπης με τις υγειονομικές υπηρεσίες να έχουν τεθεί σε συναγερμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού και 64 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 181 άτομα.
Το ΚΕΕΛΝΠΟ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φετινής εποχικής γρίπης, η οποία χαρακτηρίζεται από την κυκλοφορία του στελέχους H1N1pdm2009, κρίνει απαραίτητη τη δωρεάν χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σοβαρή νόσο ακόμη και σε νεαρά κατά τα άλλα υγιή άτομα.
Η φετινή επιδημία, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και θανάτων σχετιζόμενων με τη γρίπη, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με συνοδά χρόνια νοσήματα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν ότι το φετινό «κύμα» γρίπης που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, βρίσκεται τώρα στην κορύφωσή του και θα αρχίσει να φθίνει σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν προσοχή για ακόμη μία φορά σε χρονίως πάσχοντες και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μη εμβολιασμένα άτομα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία γρίπης ακόμη και εάν έχουν χαμηλούς παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές και ακόμη και εάν δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εργαστηριακά η γρίπη θα πρέπει να λάβουν έγκαιρα αντιικά φάρμακα. Η χρησιμότητα των φαρμάκων αυτών έγκειται στο ότι μπορούν να περιορίσουν το διάστημα εμφάνισης πιθανών επιπλοκών της γρίπης, σε περίπτωση που χορηγηθούν έγκαιρα. Η λήψης τους θα πρέπει να γίνεται μέσα στις πρώτες δύο ημέρες εμφάνισης των συμπτωμάτων, ώστε να αποτρέψουν πιθανές σοβαρές επιπλοκές μεταξύ των οποίων και η πνευμονία.
Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι το επιδημικό κύμα εμφανίζεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, η κορύφωση της δραστηριότητας παρατηρείται μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου, κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης (Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β), και τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής οφείλονται κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).
Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.