Οι ληστείες μειώθηκαν αλλά έγιναν πιο άγριες

Οι ληστείες μειώθηκαν αλλά έγιναν πιο άγριες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα όταν δύο άνδρες με κουκούλες στα πρόσωπα και κάλτσες στα χέρια, μπήκαν στο σπίτι της κ. Πεφάνη στο Περιστέρι. Πρέπει να ήξεραν πως η 88χρονη βρισκόταν στο σπίτι, γιατί αθόρυβα «ξήλωσαν» τα καλώδια του τηλεφώνου και κατευθύνθηκαν στην κρεβατοκάμαρά της. «Μην πεις κουβέντα γιατί θα πεθάνεις», απείλησαν. Η ηλικιωμένη ξύπνησε από τον άνδρα που της έκλεινε το στόμα: «Πες μας πού έχεις τα λεφτά». Ενιωσε να παραλύει από τον φόβο και με δυσκολία ψέλλισε πως είναι άρρωστη. Οι δύο ληστές τής έδεσαν τα χέρια και τα πόδια στο κρεβάτι κι ενώ ο ένας έκανε «άνω-κάτω» το σπίτι ψάχνοντας για χρήματα και κοσμήματα, ο άλλος εκτελούσε χρέη «ανακριτή». Μάταια η άτυχη γυναίκα έλεγε πως δεν έχει τίποτα κρυμμένο. Ο κακοποιός – βασανιστής έβγαλε μια τανάλια τραβώντας ένα προς ένα τα νύχια των χεριών της.

Το περιστατικό συνέβη ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Μέσα σε ένα μήνα, οι ίδιοι ληστές «χτύπησαν» με τον ίδιο τρόπο σε άλλα δύο σπίτια στην ίδια γειτονιά. Η κ. Πεφάνη και οι γείτονες έχουν κληθεί κατά καιρούς να αναγνωρίσουν διαφόρους υπόπτους, αλλά είναι αδύνατον. Οι δράστες τούς έπιασαν στον ύπνο και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Μπορεί ο αριθμός των κλοπών σε κατοικίες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία να έχει μειωθεί, ωστόσο έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για βίαια περιστατικά, σαν αυτό στο Περιστέρι, που αυξάνονται. Πρόκειται για μια κατηγορία ληστών που είτε επιδιώκουν οι ένοικοι να είναι μέσα στο σπίτι ή ακόμη και αν δεν το επιδιώκουν, δεν τους αποθαρρύνει καθόλου το να «συναντηθούν» με τους ενοίκους. Στοχεύουν στο ότι έτσι θα βρουν πορτοφόλια και κλειδιά αυτοκινήτου ή θα αποσπάσουν –με κάθε τρόπο…– πληροφορίες για κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα.

Από ανοιχτό παράθυρο

Χαρακτηριστικό είναι ό,τι συνέβη το πρωινό της 17ης Φεβρουαρίου στο Κάτω Χαλάνδρι. Στις 9.30 π.μ. τέσσερις Γεωργιανοί εισέβαλαν σε μονοκατοικία από το ισόγειο παράθυρο της κουζίνας. Αντιλήφθηκαν πως μέσα στο σπίτι βρίσκονταν η ιδιοκτήτρια και η οικιακή βοηθός, αλλά αντί να τραπούν σε φυγή, ακινητοποίησαν τις δύο γυναίκες. Για περίπου μιάμιση ώρα έμειναν μέσα στο σπίτι και έχοντας όμηρο την ιδιοκτήτρια, έψαχναν σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Παρότι η ίδια δεν έφερε, παγωμένη από τον φόβο, την παραμικρή αντίσταση, αυτοί την χτύπησαν, την έδεσαν και όταν απογοητεύθηκαν από αυτά που βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο, χρησιμοποίησαν ένα καυτό σίδερο. Ακουμπώντας το στο σώμα της γυναίκας, βασανίζοντάς την, ζήτησαν να τους πει πού έκρυβε άλλα χρήματα…

Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι ίδιοι άνδρες κι ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τους εντοπίσει, εισέβαλαν αργά το βράδυ σε μια μονοκατοικία στη Νέα Ερυθραία. Το πιθανότερο είναι πως θεωρούσαν ότι το σπίτι ήταν άδειο –ο ιδιοκτήτης ζει μόνιμα στο Λονδίνο και τους περισσότερους μήνες του χρόνου το σπίτι είναι κλειστό–, η οικιακή βοηθός, όμως, που βρισκόταν εκεί αμύνθηκε, τραυματίζοντας τον ένα με μαχαίρι. Αυτός αναγκάστηκε να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Η ιστορία που είπε εκεί –ότι μαχαιρώθηκε στην πλατεία Βάθης– δεν έπεισε τους γιατρούς που είχαν ήδη ενημερωθεί από την αστυνομία για το περιστατικό. Σε λίγη ώρα, ο 34χρονος Γεωργιανός συνελήφθη.

Ο εν λόγω ληστής είχε έρθει στη χώρα μας πριν από περίπου έξι μήνες. Χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς αδίστακτος και «επαγγελματίας», ενώ από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψε ήδη πως με τους τρεις συνεργούς του, που ακόμη καταζητούνται, διέπραξαν πολλές άλλες ληστείες και διαρρήξεις στην Αττική. Και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.: οι συμμορίες που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια, διαπράττοντας ληστείες με αγριότητα, συνεχίζουν τη δράση τους, ακόμα και στην ίδια περιοχή, ακόμα και αν γνωρίζουν πως καταζητούνται από την αστυνομία…

Υπνώτιζαν με χάπια ηλικωμένους και τους έκλεβαν

Απίθανη, αλλά στο έπακρον αληθινή είναι η ιστορία τεσσάρων γυναικών αθιγγάνων, που σε διάστημα ενός έτους, με διάφορα πειστικά τεχνάσματα, μπήκαν στα σπίτια 42 ηλικιωμένων και τους… υπνώτιζαν. Πριν αυτοί χάσουν τις αισθήσεις τους, τους αποσπούσαν πληροφορίες για κρυψώνες χρημάτων, ακόμα και τους τραπεζικούς κωδικούς τους. Ανενόχλητες έκλεβαν και πριν φύγουν καθάριζαν… ευλαβικά το σπίτι για να μην αφήσουν αποτυπώματα.

Στις 14 Φεβρουαρίου, μία από αυτές, ιδιαίτερα καλοντυμένη, χτύπησε το κουδούνι της κ. Ρωμανού στα Πατήσια. Την ενημέρωσε πως είχε κερδίσει σε ένα διαγωνισμό μια επιταγή. Περιμένοντας στο τηλέφωνο για να μάθει (δήθεν) το ακριβές ποσό, ζήτησε από την 83χρονη να πιουν ένα καφεδάκι. Ετσι, κρυφά, της έριξε έξι υπνωτικά χάπια. Πριν προλάβει, όμως, να ολοκληρώσει το σχέδιό της, κατέφθασε η αστυνομία και την συνέλαβε. Η Ασφάλεια επί μήνες αναζητούσε την ομάδα, τα μέλη της οποίας, άλλοτε παριστάνοντας πλασιέ σούπερ μάρκετ ή διαφόρων εταιρειών και άλλοτε εκπροσώπους μοναστηριών, έκλεβαν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους, θέτοντας και σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τα θύματα χρειάστηκαν νοσηλεία στην Εντατική. Από τον περασμένο Δεκέμβριο οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να τις ταυτοποιήσουν, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους. Αλλά ούτε αυτό τις φόβισε. Υστερα από ένα μήνα αδράνειας, οι τέσσερις επανήλθαν δριμύτερες με… ριζικές αλλαγές στην εμφάνισή τους. Η αστυνομία κατάφερε να τις εντοπίσει στα μέσα Φεβρουαρίου χάρη στον… κοριό! Για περίπου ένα μήνα οι αστυνομικοί «άκουγαν» τα τηλεφωνήματά τους: έτσι, αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της δράσης τους και το κυριότερο, το σπίτι όπου σχεδίαζαν το επόμενο «χτύπημα». Ετσι και συνελήφθησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή