Δεν απολύονται πριν τα 20 έτη οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία

Δεν απολύονται πριν τα 20 έτη οι καταδικασθέντες για τρομοκρατία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερους όρους για την απόλυση καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι εφεξής θα κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αφορούν και τους ήδη καταδικασθέντες της 17Ν, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που αφορούν το ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή.

Οι καταδικασθέντες για τρομοκρατικές πράξεις που έχουν εκτίσει σε άλλες φυλακές 10 χρόνια της ποινής τους θα μεταφερθούν στις φυλακές στον Δομοκό, όπου θα παραμείνουν για δύο ακόμη χρόνια με απόφαση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ενώ η κράτησή τους μπορεί να παρατείνεται ανά διετία. Οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδειες. Οι καταδικασθέντες σε ισόβια για τρομοκρατία δεν θα αποφυλακίζονται με όρους αν δεν έχουν συμπληρώσει κράτηση 20 ετών.

Παράλληλα, στους δράστες εγκληματικής πράξης -εξαιρούνται οι πράξεις τρομοκρατίας-, που πριν από την αμετάκλητη καταδίκη τους με δική τους πρωτοβουλία έδωσαν πληροφορίες που συντέλεσαν στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, αναγνωρίζονται ελαφρυντικά που μπορεί να οδηγήσουν και μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Οι φυλακές Δομοκού, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναμένεται να είναι έτοιμες σε ένα μήνα και σε αυτές θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10ετή κάθειρξη. Η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου, τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται από το συμβούλιο φυλακών.

Οι επικίνδυνοι κρατούμενοι για άλλα αδικήματα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές Γ τύπου και η κράτησή τους θα παρατείνεται επί διετία. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν το ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή δίνουν κίνητρα σε όσους κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα να επιστρέψουν τα χρήματα στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντική μείωση ποινών σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων για υποθέσεις υπεξαίρεσης, «πόθεν έσχες», ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ακόμα και στις περιπτώσεις ισοβίων.

Ευνοϊκή μεταχείριση

Οι κατηγορούμενοι, εφόσον επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρήματα που καταχράστηκαν, θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ σε περίπτωση απαλλαγής τους, τα χρήματα θα επιστρέφονται άτοκα. Το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιεί αυτά τα ποσά. Σε περίπτωση πλήρους ικανοποίησης του Δημοσίου, προβλέπονται μειωμένες ποινές, ανάλογα με το στάδιο που θα επιστρέψουν τα χρήματα. Σε περίπτωση ισοβίων, αν ο δράστης επιστρέψει όλα τα χρήματα, η ποινική του τιμωρία διαμορφώνεται από 3 ώς 7 έτη. Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή