Μύκονος: Δεν έχουν απαντληθεί ακόμα τα καύσιμα

Μύκονος: Δεν έχουν απαντληθεί ακόμα τα καύσιμα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση αναφορικά με το πλοίο «Yusuf Cepnioglu», το οποίο συμπλήρωσε χθες μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας παραμένει προσαραγμένο σε βραχώδη περιοχή στο βόρειο τμήμα της Μυκόνου. Σύμφωνα με την κ. Ειρήνη Γρυπάρη, που ασκεί καθήκοντα δημάρχου Μυκόνου, χθες το βράδυ αναμενόταν να εκκινήσει ακόμα μία απόπειρα απάντλησης των περίπου 200 τόνων καυσίμων που φέρει το πλοίο στις δεξαμενές του, καθώς τότε αναμενόταν η μείωση της έντασης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

«Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την απάντληση των καυσίμων, ωστόσο είναι θετικό ότι το πλοίο διαθέτει στεγανά στις δεξαμενές του, τα οποία έχουν μείνει άθικτα, αποτρέποντας έτσι πιθανή διαρροή καυσίμων», τόνισε χθες η κ. Γρυπάρη στην «Κ». Σημειωτέον ότι στην περιοχή βρίσκονται από χθες το πρωί ρυμουλκό και μία πλωτή φορτηγίδα, που παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να συνδράμουν στην επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων και εν συνεχεία στην απομάκρυνση του πλοίου. Στην περιοχή έχει σπεύσει και κλιμάκιο εξειδικευμένων σε θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος στελεχών του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της οικείας Λιμενικής Αρχής στη διαχείριση του συμβάντος.

Ηδη, η περιοχή καθαρίζεται συνεχώς από τα προϊόντα που βρίσκονταν σε ορισμένα από τα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε το πλοίο και τα οποία έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει στις Αρχές να στήσουν τα σχετικά δίχτυα ώστε να απομονώσουν το σημείο και να αποτραπεί η ρύπανση της περιοχής, σε περίπτωση βέβαια που εντέλει προκύψει διαρροή καυσίμων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτιμάται ότι η προσάραξη του πλοίου δεν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, αλλά σε ανθρώπινη αμέλεια του αξιωματικού υπηρεσίας που όφειλε να βρίσκεται στο πηδάλιο εκείνο το βράδυ. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία μεταφέροντας 204 εμπορευματοκιβώτια, όταν προσάραξε στις ακτές της Μυκόνου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, μιας και τα 14 μέλη του πληρώματος (όλα τουρκικής καταγωγής) παραλήφθηκαν από το πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ναυτιλιακών οίκων, το «Yusuf Cepnioglu» (ναυπηγηθέν το 1995) ανήκει στην τουρκική εταιρεία Furkan Denizcilik και είναι ασφαλισμένο στον φορέα Shipowners P&I Club. Επισημαίνεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη αναθέσει τις ενέργειες ναυαγιαίρεσης και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος σε εξειδικευμένη εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή