Πρώτη σε θανάτους από τη γρίπη η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό

Πρώτη σε θανάτους από τη γρίπη η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται διαρκώς η «λίστα» με τα θύματα της γρίπης στη χώρα μας που ειδικά για φέτος μας φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους λόγω της νόσου στην Ευρώπη. Αν και από τις 3 Μαρτίου η δραστηριότητα του ιού παρουσιάζει διαρκή πτώση, συνεχίζουν να καταγράφονται σοβαρά περιστατικά και θάνατοι. Ετσι, έως χθες το μεσημέρι, είχαν αναφερθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 110 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης, ενώ νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 46 ασθενείς. Συνολικά, από την αρχή της φετινής επιδημίας έως και χθες είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ συνολικά 286 ασθενείς με γρίπη.

Τα στοιχεία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημοσιοποίησε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) των ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες πέρασε εφέτος επιθετικά η γρίπη, και τα οποία καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα «σπάει ευρωπαϊκά ρεκόρ στους θανάτους από γρίπη». Ειδικότερα, με βάση τα δεδομένα του περασμένου Σαββάτου, στην Ελλάδα οι θάνατοι ήταν 106, δηλαδή μακράν περισσότεροι σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. σε αναλογία με τον πληθυσμό. Ετσι, στη Γαλλία με τον εξαπλάσιο πληθυσμό έως το Σάββατο τα θύματα της γρίπης ήταν 52, στη Ρουμανία (διπλάσιος πληθυσμός) 4, στη Μεγάλη Βρετανία (σχεδόν εξαπλάσιος πληθυσμός) κανένα και στη Σουηδία (9.234.209 πληθυσμός) 4. Η μόνη χώρα με υψηλότερο απόλυτο αριθμό θανάτων είναι η Ισπανία (155 θάνατοι) όμως με 47 εκατ. άτομα πληθυσμό.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζει την ανάγκη εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής πρόληψης από τη γρίπη για το 2014-2015. Οπως σημειώνεται «στις χώρες με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν κατά πολύ τη μετάδοση της γρίπης σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. Αυτό όμως που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη». Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι η φετινή επιδημία βρήκε τη χώρα χωρίς δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή