Ο Μπερτσιμάς πιέζει για εκλογές τον Πελεγρίνη

Ο Μπερτσιμάς πιέζει για εκλογές τον Πελεγρίνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή εκλογών για τη θέση του κοσμήτορα στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή Αθηνών ζητεί, επί της ουσίας, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από τον πρύτανη του ιδρύματος κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη. Τα βλέμματα στρέφονται στη Φιλοσοφική Σχολή, όπου οι εκλογές φαίνεται να έχουν πάρει χαρακτηριστικά βεντέτας ανάμεσα στο Συμβούλιο και σε μερίδα της σχολής λόγω της απόρριψης, από το Συμβούλιο, της υποψηφιότητας της κ. Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα.

Ειδικότερα, χθες, σε έγγραφό του προς τον κ. Πελεγρίνη ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς αναφέρει ότι «δεν έχει προταθεί υποψηφιότητα για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής ενώ για τη θέση του κοσμήτορα της Θεολογικής έχει προταθεί ένας υποψήφιος. Παρακαλείσθε να προβείτε στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες για την ανάδειξη κοσμητόρων στις ως άνω σχολές». Χωρίς να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες του πρύτανη (του ζητεί απλώς να εφαρμόσει τον νόμο 4009/11), ουσιαστικά το Συμβούλιο ζητεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο κ. Πελεγρίνη να επαναπροκηρύξει τις εκλογές στη Φιλοσοφική Σχολή και να προχωρήσει στις εκλογές στη Θεολογική Σχολή με έναν μόνο υποψήφιο. Και αυτό διότι το Συμβούλιο απέρριψε την υποψηφιότητα του καθηγητή Απόστολου Νικολαΐδη στη Θεολογική. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Νικολαΐδης έχει (από τις 7 Απριλίου) υποβάλει ένσταση κατά της απόρριψής του, καθώς θεωρεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι «όλως αναιτιολόγητη και εντελώς αυθαίρετη». Από την πλευρά της, η κ. Καραμαλέγκου δεν έχει υποβάλει ένσταση, παρότι θεωρεί ότι και η δική της απόρριψη ήταν αναιτιολόγητη. Ομως ζητεί το Συμβούλιο να παραδεχθεί το λάθος του και οι εκλογές να γίνουν με εκείνη μόνη υποψήφια. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η κ. Καραμαλέγκου έχει ζητήσει ατύπως από τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιο Κυριαζή αλλά και τη νομική υπηρεσία του ΕΚΠΑ να ξεκαθαρίσουν την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις κοσμητορικές εκλογές, καθώς θεωρεί ότι η γνωμοδότηση τη δικαιώνει.

Ο κ. Πελεγρίνης, πάντως, δεν τοποθετήθηκε επί της χθεσινής επιστολής Μπερτσιμά. Αντίθετα, μέσω συνέντευξής του στο περιοδικό «Επίκαιρα», επιτέθηκε στο Συμβούλιο –«εξωτερικά μέλη του υπηρετούν άλλα συμφέροντα», είπε–, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές.

Βέβαια, ενώ στα Προπύλαια η ατμόσφαιρα θυμίζει… ρινγκ, στο Παν. Αιγαίου στο πλαίσιο της προώθησης της Αριστείας, το Συμβούλιο θεσμοθέτησε 10 χρηματικά βραβεία για φοιτητές (έναν προπτυχιακό και έναν μεταπτυχιακό κάθε σχολής). Οι σχετικές πιστώσεις έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό 2014 του ιδρύματος. «Η απόφαση είναι ενδεικτική της καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του Συμβουλίου και της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανής του Πάρις Τσάρτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή