Κάλυψη κενών στο ΕΣΥ με 416 μόνιμους ιατρούς

Κάλυψη κενών στο ΕΣΥ με 416 μόνιμους ιατρούς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και με επικουρικούς προτίθεται να καλύψει το υπουργείο Υγείας τα όποια κενά υπάρξουν στα δημόσια νοσοκομεία μετά την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας των γιατρών πρώην θεραπευτηρίων ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ.

Προς το παρόν, και έως τις 8 Μαΐου, όταν αναμένεται να λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας αυτών των γιατρών, τα κενά στα τμήματα στα οποία υπηρετούν αντιμετωπίζονται με προσωρινές εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού, παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις σε άλλα νοσοκομεία και αναβολή τακτικών χειρουργείων, ενώ στην περίπτωση του γενικού-ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων», ανεστάλησαν προσωρινά οι εφημερίες (στο νοσοκομείο υπηρετούν περίπου 80 από τους 400 γιατρούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα).

Οι γιατροί που θα επιλέξουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία (ήταν μη αποκλειστικής απασχόλησης). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιών του υπουργείου, στο ΕΣΥ υπολογίζεται ότι θα παραμείνει το 90% αυτών των γιατρών. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, «μετά τη διαθεσιμότητα, τα πιθανά κενά σε ιατρούς θα αντιμετωπιστούν με την πρόσληψη 416 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ που έχουν ήδη εγκριθεί για το 2013, άλλα και με τοποθέτηση επικουρικών ιατρών».

Παράλληλα, περίπου 40 οδηγοί-διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν μετακινηθεί εθελοντικά σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου προκειμένου να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία μετά την έναρξη της διαθεσιμότητας (στις 8 Απριλίου) των οδηγών του ΕΣΥ. Εως χθες το μεσημέρι οι υπεύθυνοι του ειδικού συντονιστικού οργάνου, που έχει συσταθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έψαχναν να βρουν λύση για την κάλυψη του Νοσοκομείου της Σύρου με οδηγούς. Πάντως, τα μεγαλύτερα κενά καταγράφηκαν στην Αττική και καλύπτονται κυρίως από το ΕΚΑΒ (διακομιδή ασθενών, μεταφορά αίματος κ.ά.), αλλά και προσωπικό των νοσοκομείων με δίπλωμα οδήγησης (μεταφορά φαγητού ιματισμού κ.ά.).

Εν τω μεταξύ, στον «αέρα» είναι η υπογραφή συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους περίπου 2.700 γιατρούς των πρώην πολυϊατρείων του οργανισμού που επέλεξαν να μην εργαστούν στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είχε δεσμευθεί ότι οι γιατροί αυτοί θα συνάψουν άμεσα συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Η ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι, παρά τις δεσμεύσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου μεθόδευαν να τηρηθεί η ισχύουσα διαδικασία ανοιχτής προκήρυξης των θέσεων, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει 3-4 μήνες. Πάντως, σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ομοσπονδίας με τον κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να καταθέσει τροπολογία για να «παρακάμψει» τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή