Μητσοτάκης: Πριμ παραγωγικότητας στους «άριστους»

Μητσοτάκης: Πριμ παραγωγικότητας στους «άριστους»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση μισθών στους μη παραγωγικούς υπαλλήλους, προκειμένου να δοθεί πριμ παραγωγικότητας στους «άριστους», προανήγγειλε με συνέντευξή του στο STAR ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, που όπως αποκάλυψε η «Κ» προβλέπουν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τον Ιανουάριο του 2015, θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, τους προσεχείς μήνες τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου ο σχεδιασμός για το νέο μισθολόγιο να είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο.

Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε μισθούς, προκειμένου να επιβραβευθούν οικονομικά οι πιο παραγωγικοί, ωστόσο δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις. «Θα επαναξιολογήσουμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με τη ρητή δέσμευση να μην υπάρχει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης για το Δημόσιο. Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους που θα έχουν κριθεί ότι είναι οι καλύτεροι, αυτοί οι πόροι θα πρέπει να εξοικονομηθούν από κάπου αλλού. Οι πόροι μπορεί να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους για να μπορέσουν κάποιοι άλλοι να πάρουν περισσότερα».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στη διαδικασία του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο, διά της απόδοσης, θα είναι συνδεδεμένο με την αμοιβή τους. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι όσοι λάβουν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση δεν θα κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα. Αντίθετα, θα γίνεται προσπάθεια βελτίωσής τους και ο αξιολογητής θα πρέπει να προτείνει τους τρόπους. Κίνητρο θα αποτελεί το πριμ παραγωγικότητας που θα λαμβάνουν μόνο όσοι το αξίζουν. «Οχι στη λογική που συνέβαινε στο παρελθόν όπου όλοι έπαιρναν το πριμ παραγωγικότητας ως επιμίσθιο, αλλά στη λογική της πραγματικής επιβράβευσης αυτού που αποδίδει», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος, τέλος, αναφέρθηκε και στον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, προαναγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα. Στόχος είναι «να υπάρξει μια νέα ηγεσία στο Δημόσιο», είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμμετοχή στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή