Περίθαλψη παράνομων μεταναστών με κοινοτικά κονδύλια

Περίθαλψη παράνομων μεταναστών με κοινοτικά κονδύλια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άντληση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία για την κάλυψη της νοσηλείας παράτυπων μεταναστών, η οποία πέρυσι «κόστισε» συνολικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 20 εκατ. ευρώ, θα επιδιώξει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, την τελευταία δεκαετία, η περίθαλψη παράτυπων μεταναστών σε δημόσια νοσοκομεία κόστισε στο ΕΣΥ 150 εκατ. ευρώ.

Κατά την άτυπη σύνοδο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα και εστίασε στις επιπτώσεις της μετανάστευσης στα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στο νέο ταμείο της Ε.Ε. για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών, με κονδύλι 3 δισ. ευρώ, και συμφώνησαν στην ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για τον ιατρικό έλεγχο των μεταναστών που θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν χθες ο επίτροπος για θέματα Υγείας Τonio Borg και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός τόνισε ότι «βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να γίνει ακόμα περισσότερο συνείδηση ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί πρόβλημα μιας μόνο χώρας». «Πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής και στα εθνικά συστήματα υγείας», πρόσθεσε. Τάχθηκε επίσης υπέρ του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και είπε χαρακτηριστικά πως «όσοι δεν είναι πρόσφυγες, και είναι στην Ελλάδα παράνομα, πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους».

Κατά τη χθεσινή ημέρα οι συμμετέχοντες στην άτυπη σύνοδο συζήτησαν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα συστήματα υγείας των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ αξιολογήθηκαν και οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων. Ο επίτροπος, αφού τόνισε ότι «κανένα σύστημα υγείας δεν είναι βιώσιμο εάν δεν μεταρρυθμιστεί», επεσήμανε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα μας π.χ. στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη χρήση των γενοσήμων που ακόμα στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας μάς ενημέρωσε ότι στη Βρετανία το ποσοστό χρήσης γενοσήμων έχει φτάσει στο 83% με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί μείωση των τιμών τους κατά 70%. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε μόλις στο 20% με εθνικό στόχο το 60%», τόνισε και σημείωσε ότι σε αντίθεση με το τι γίνεται στην Ελλάδα, στη Βρετανία οι γιατροί δεν θέτουν θέμα ασφάλειας των γενοσήμων. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, θα συσταθεί εθνικό ινστιτούτο για τα DRGs που, αντλώντας από τη γερμανική εμπειρία στο θέμα, θα επανασχεδιάσει την εφαρμογή κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών. Η πιλοτική εφαρμογή των νέων DRGs θα ξεκινήσει 1/1/2015 και στόχος είναι να εφαρμοσθούν καθολικά από 1/1/2017.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε τη στήριξη της ελληνικής προεδρίας στην πρόταση της Ε.E. για κοινή προμήθεια εμβολίων, με στόχο τον έλεγχο της δαπάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή