Τη Δευτέρα θα ανοίξει η Τράπεζα Θεμάτων

Τη Δευτέρα θα ανοίξει η Τράπεζα Θεμάτων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Δευτέρα, και μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, θα γίνουν, όπως όλα δείχνουν, τα αποκαλυπτήρια της Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία θα επιλεγούν τα θέματα για τις προαγωγικές εξετάσεις των φετινών μαθητών της Α΄ Λυκείου. Παρότι η Τράπεζα είναι έτοιμη, η αποκάλυψή της καθυστερεί για να αποφευχθεί -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- η (βέβαιη κατά πολλούς) γκρίνια επί των θεμάτων!

Οι εξετάσεις της Α΄ Λυκείου θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου και, για πρώτη φορά με βάση το νέο σύστημα, το 50% των θεμάτων θα επιλεγεί με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος. Ηδη, στην Τράπεζα έχουν ενταχθεί 300 θέματα διαφορετικού βαθμού δυσκολίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα της τάξης, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη της Τράπεζας θα οργανωθούν περί τα 1.000 θέματα ανά μάθημα – κάτι που δεν συνέβη φέτος λόγω έλλειψης χρόνου.

Ομως, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει την πρόσβαση στην Τράπεζα πριν από τις εξετάσεις, τελικά θα το κάνει μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξή τους. Ενας λόγος που δεν θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους μαθητές και καθηγητές να μελετήσουν τα θέματα είναι ότι το υπουργείο θέλει να αποφύγει οι μαθητές να «παπαγαλίσουν» τα θέματα, ο αριθμός των οποίων είναι σχετικά μικρός (θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν η Τράπεζα άρχιζε να οργανώνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι με καθυστέρηση, περί τον Ιανουάριο). Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι φροντιστήρια πιέζουν για το άνοιγμα της Τράπεζας ώστε να αρχίσουν εντατικά μαθήματα προετοιμασίας στους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Από την άλλη, το άνοιγμα της πρόσβασης στην Τράπεζα αποκτά νέα διάσταση, καθώς θα γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος καθυστερεί το άνοιγμα για να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις των επιστημονικών ενώσεων (μαθηματικών, φυσικών, χημικών, φιλολόγων κ.ά.) αλλά και των φροντιστηρίων επί των θεμάτων.

Αιτήσεις μετάθεσης

Την ίδια στιγμή, περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπέβαλαν αίτηση για μετάθεση σε άλλο σχολείο, και οι μεταθέσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, αύριο η ΔΟΕ θα πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο υπουργείο, αντιδρώντας στο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων. Τέλος, εγκύκλιος του υπ. Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει ότι οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Εκκλησιαστικό Λύκειο πρέπει να έχουν συστατική επιστολή του μητροπολίτη της περιοχής του Λυκείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή