Οξεία αντιπαράθεση υπ. Δικαιοσύνης και δικαστικών

Οξεία αντιπαράθεση υπ. Δικαιοσύνης και δικαστικών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή διαφωνία, με σημείο αιχμής τις συνεχείς τροπολογίες που αλλάζουν κομβικές διατάξεις της νομοθεσίας αλλά και την καταγγελλόμενη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με δικαστικές αποφάσεις, έχει ξεσπάσει μεταξύ των λειτουργών της Θέμιδος και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Της ανακοίνωσης των μελών της Ενωσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για κατάργηση και μετατροπή επί το ευνοϊκότερον του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου ακολούθησε σφοδρή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που εν πολλοίς διέψευσε τα καταγγελλόμενα και κατηγόρησε τους υπερασπιστές του Δημοσίου συμφέροντος για «άγνοια της κείμενης νομοθεσίας». «Προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ενωσης των μελών του ΝΣΚ για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, όπου παρατίθενται οι πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις (ν. 4524/2014) οι οποίες τιμωρούν επί το αυστηρότερον αδικήματα διαφθοράς, ενώ σημειώνεται ότι επί του παρόντος ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου εξακολουθεί να ισχύει. Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κάνει καμία αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με τον επίμαχο νόμο, ο οποίος μαζί με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κατήγγειλαν μη συμμόρφωσή της με δικαστικές αποφάσεις (καθαρίστριες, μισθοδικείο) όταν «παρεκκλίνουν από την πολιτική της» όσο και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Η Ενωση καταλογίζει ευθύνες στην εκτελεστική εξουσία (σ.σ.: και στους βουλευτές). «Προξενεί προβληματισμό η τάση άρρυθμης, ασυνεπούς και αποσπασματικής νομοθέτησης με επάλληλες τροποποιήσεις ακόμη και των βασικών ποινικών νόμων με τρόπο που ενίοτε υποθάλπει ευλόγως την υποψία ότι εξυπηρετούν σκοπούς κείμενους πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και στη συνέχεια παραθέτει σειρά τροποποιήσεων σε νόμους που αφορούν παύση διώξεων, μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα, νομιμοποίηση δαπανών κ.ά. Οι εισαγγελείς δηλώνουν «ανήσυχοι για την ποιότητα της νομοθετικής παραγωγής και την προσήλωση του νομοθέτη στην εξυπηρέτηση της καθαρότητας της διοίκησης και της αδιάκριτης εφαρμογής του νόμου», ενώ υπενθυμίζουν «την απορρέουσα από το Σύνταγμα υποχρέωση όλων για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ο οποίος «όταν επιδεικνύεται από πολιτειακούς φορείς λαμβάνει παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες».

Στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της και η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η οποία μνημόνευσε την παρ’ ολίγον ψήφιση τροπολογίας για απαλλαγή καταχραστών του Δημοσίου. «Δεν ξέρουμε ποιοι ήταν από πίσω, αυτά τα ξέρουν οι υπουργοί», είπε η βουλευτής της Ν.Δ. «Ευτυχώς μετά που πήραμε χαμπάρι, ξεσηκώσαμε θύελλα που δεν φάνηκε και απεσύρθη», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή