Τα δέκα χρόνια έγιναν… τέσσερα

Τα δέκα χρόνια έγιναν… τέσσερα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή «πτωτική πορεία» επήλθε στα χρονικά όρια εγκλεισμού καταδίκων στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε, υπό το κράτος συντονισμένων αντιδράσεων, σε υπαναχωρήσεις κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοθετήματος στη Βουλή. Οι τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο είναι τέτοιας έκτασης, που μόνον κατ’ ευφημισμόν μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για φυλακές υψίστης ασφαλείας, καθώς ακόμα και η πρόβλεψη για τουλάχιστον δεκαετή «υποχρεωτική παραμονή» σε αυτήν καταδικασθέντων για τρομοκρατία εγκαταλείφθηκε σταδιακά και τελικά ο χρόνος κράτησής τους «έπεσε» στα τέσσερα χρόνια.

Οι αντιδράσεις στο νομοθέτημα με το οποίο για πρώτη φορά στη χώρα μας ιδρύεται φυλακή για την κράτηση των πλέον επικίνδυνων κακοποιών, αλλά και όσων διαπράττουν πολιτειακής φύσεως εγκλήματα, εκδηλώθηκαν συντονισμένα με την υποκίνηση βαρυποινιτών και του οργανωμένου εγκλήματος εντός των φυλακών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το βάρος των αντιδράσεων σήκωσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκοντας και αυτό το νομοθέτημα στα γρανάζια της ενδοκυβερνητικής κόντρας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε υποστηρίξει το αρχικό κείμενο του νόμου για μια φυλακή υψίστης ασφαλείας –κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα– άρχισε τις υπαναχωρήσεις και τις εκπτώσεις πριν ακόμη το νομοθέτημα φθάσει να συζητηθεί στη Βουλή.

Οι αλλαγές

Οι εκπτώσεις και οι υπαναχωρήσεις συνεχίστηκαν με την έναρξη της συζήτησης των σχετικών διατάξεων στη Βουλή –η διαδικασία συνεχίζεται και αύριο Δευτέρα–, με αποτέλεσμα το αρχικό κείμενο του νόμου να απέχει παρασσάγγας από εκείνο που έχει πλέον διαμορφωθεί. Ωστόσο, καθώς οι πιέσεις, κυρίως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται, ουδείς με ασφάλεια μπορεί να προβλέψει πού τελικά θα… φθάσουν τα κατώτατα χρονικά όρια κράτησης καταδίκων στη λεγόμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

• Αρχικά για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία και εσχάτη προδοσία –τα λεγόμενα πολιτειακής φύσεως εγκλήματα– η πρόβλεψη ήταν πως οι κατάδικοι θα παραμένουν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας τουλάχιστον για δέκα χρόνια χωρίς άδειες και χωρίς επισκεπτήρια. Τα δέκα χρόνια, πριν φθάσει το νομοθέτημα για συζήτηση στη Βουλή, έγιναν πέντε και μόλις ξεκίνησε η συζήτηση έγιναν τέσσερα, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιέζουν να γίνουν τρία!

• Την ίδια καθοδική πορεία ακολούθησαν και τα όρια κράτησης για το οργανωμένο έγκλημα και τους σκληρούς κακοποιούς (όσοι καταδικάζονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διαπράττει φόνους, ληστείες και εκβιασμούς). Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για υποχρεωτική κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας για πέντε χρόνια, τα οποία έγιναν τέσσερα και μόλις ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή έγιναν δύο.

• Το ίδιο συνέβη και με τον χρόνο κράτησης εκείνων που διαπράττουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα μέσα στις φυλακές. Δηλαδή, εξεγέρσεις, στάσεις, επικίνδυνες επιθέσεις σε υπαλλήλους και άλλους κρατουμένους ή οργανωμένες αποδράσεις. Η κράτησή τους αρχικά προβλεπόταν για πέντε χρόνια, τα οποία επίσης έγιναν τέσσερα και εν συνεχεία δύο.

Επισκεπτήρια

Μεταβολές έγιναν και στη γενική απαγόρευση που είχε αρχικά προβλεφθεί για τα επισκεπτήρια συγγενών, πλην των δικηγόρων, που επιτρέπονταν ελεύθερα. Η τελική διαμόρφωση της διάταξης προβλέπει επισκεπτήρια ακώλυτα για συγγενείς έως τρίτου βαθμού, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η απαγόρευση για χορήγηση αδειών σε όσους κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που θα λειτουργήσουν στον Δομοκό.

Για το νομοθέτημα αυτό –η συζήτηση συνεχίζεται στη Βουλή και αύριο– ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται γνωστό πως η φυλακή στον Δομοκό, πλην ελαχίστων ακόμη εργασιών, είναι έτοιμη να λειτουργήσει μόλις ο νέος νόμος ισχύσει. Σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 150 κρατούμενοι, βαρυποινίτες και καταδικασθέντες για τρομοκρατία, αναμένεται να μεταχθούν, ενώ η δυναμικότητά της είναι για 600 άτομα. Τα μέτρα ασφαλείας για τη συγκεκριμένη φυλακή είναι αυξημένα, με κάμερες, ειδικά συρματοπλέγματα, συρματόσχοινα για αποφυγή αποδράσεων και 200 συνολικά υπαλλήλους με ειδική εκπαίδευση μέσα κι έξω από τη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή