Μάχη υπουργείου – συνδικαλιστών

Μάχη υπουργείου – συνδικαλιστών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με σημείο αιχμής όχι μόνο την αξιολόγηση αλλά και τον έλεγχο της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Με επιστολή προς τους γ.γ. των υπουργείων, ο γ.γ. του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Στεφάνου, αφού επισημαίνει ότι η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση κρίθηκε παράνομη από τη Δικαιοσύνη, ζητεί μέχρι την Παρασκευή οι γενικοί διευθυντές να έχουν ολοκληρώσει και στείλει τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης στο υπουργείο. Ο γ.γ. επισημαίνει μάλιστα ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ, που μέχρι αύριο αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, συνεχίζει την αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Από την πλευρά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ με ανακοινώσεις που εξέδωσε παροτρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους να μην «τρομοκρατηθούν» από την εγκύκλιο του κ. Στεφάνου και να συνεχίσουν να απέχουν από τη διαδικασία, ενώ ζητεί από τους αρμόδιους φορείς να μη συνδράμουν στους ελέγχους που διενεργεί το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η τελευταία αυτή «προτροπή» της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκάλεσε την μήνιν του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης αλλά και συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM επέρριψε ευθύνες στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για προσπάθεια συγκάλυψης των αδικιών και υπονόμευση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στο Δημόσιο. «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί ό,τι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην ίδια κατεύθυνση υπογραμμίζεται ότι οι έλεγχοι στις μετατροπές συμβάσεων συνεχίζονται κανονικά από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το ΑΣΕΠ, ενώ επισημαίνεται ότι «η υπαλληλική σχέση θα λύεται σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας». Ο υπουργός στη συνέντευξή του χαρακτήρισε «καταδικαστέα» τη στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνοντας ότι «δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο», είπε.

Ως προς την αξιολόγηση, ο υπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει στους υπαλλήλους η μη πραγματοποίησή της. «Οφείλω να επισημάνω ότι ένας υπάλληλος που δεν προχωράει αναλαμβάνει και αυτός τις ευθύνες του», είπε. Για τις απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ολοκληρώνονται το 2014, ενώ το 2015 δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι και οι όποιες απολύσεις θα προέλθουν από πειθαρχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή