Αντεπίθεση ιατρικών ενώσεων με 45 προσφυγές

Αντεπίθεση ιατρικών ενώσεων με 45 προσφυγές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα πέντε προσφυγές στη Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να καταθέσουν ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, ζητώντας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που υπέστησαν οι αποδοχές του ειδικού μισθολογίου από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.

Χθες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ενημέρωσε τις διοικήσεις των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου για την απόφασή της να προχωρήσει στην άσκηση προσφυγών ουσίας, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ενώσεις γιατρών της χώρας και την ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, συνολικά αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 45 προσφυγές από ενώσεις γιατρών, οι οποίες θα κατατεθούν στα Διοικητικά Δικαστήρια, για να εισαχθούν κατά προτίμηση για συζήτηση στο ΣτΕ λόγω του μείζονος ενδιαφέροντος του θέματος. Με τις προσφυγές αυτές, που εκτός απροόπτου θα κατατεθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να οριστεί δικάσιμος αρχές του φθινοπώρου, οι ενώσεις, ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές που έχουν υποστεί οι αποδοχές του ειδικού μισθολογίου του γιατρών του ΕΣΥ, έχοντας ως δεδικασμένο και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους και τους δικαστικούς. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι απώλειες στις απολαβές τους, λόγω των περικοπών, ανέρχονται στο 40% και είναι οι μεγαλύτερες στον δημόσιο τομέα. Ο λόγος είναι ότι η περικοπή του ιατρικού μισθολογίου επηρέασε άμεσα και το ωρομίσθιο των εφημεριών που πραγματοποιούν οι γιατροί, αφού αυτό ορίζεται με βάση τον βασικό μισθό.

Οκτώ νοσοκομεία

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της ΕΙΝΑΠ, θα ασκηθούν οκτώ αυτοτελείς προσφυγές αντίστοιχων αντιπροσωπευτικών νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά. Τα νοσοκομεία που επιλέχθηκαν είναι Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Θριάσιο, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αγλαΐα Κυριακού και Παίδων Πεντέλης. Η Ενωση έχει ενημερώσει τις 3μελείς και 5μελείς επιτροπές της στα νοσοκομεία για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την προετοιμασία των προσφυγών.

Επιπλέον, το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ θα επιλέξει και δικηγορικό γραφείο προκειμένου επιπρόσθετα να ασκηθούν αγωγές γιατρών κατά των περικοπών. Η προθεσμία για την άσκηση αυτών των αγωγών είναι η 31/12/2014. Τα έξοδα για τις δικαστικές ενέργειες θα καλυφθούν από την ΕΙΝΑΠ.

Εν τω μεταξύ, στην πυρά παρέδωσαν χθες τα φύλλα αξιολόγησης προσωπικού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ο τελευταίος ανέφερε ότι εάν συνεχίσουν να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, θα «προσπεράσει» το στάδιο της αυτοαξιολόγησης που ορίζει ο νόμος 4250/2014 και θα εφαρμοστεί απευθείας η αξιολόγηση από τους προϊσταμένους των μονάδων. Ο κ. Βορίδης επανέλαβε στους εργαζομένους ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο. Οπως είπε «αυτό σας το λέω γιατί ξέρω τι ψήφισα». Πάντως, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να «καταργήσουν τον νόμο στην πράξη». Οπως αναφέρουν, η αξιολόγηση «δεν επιδιώκει τη βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των υπαλλήλων, αλλά δημιουργεί νέα “καβάτζα” για απολύσεις, διαθεσιμότητες και απώλειες μισθών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή