Διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δήμου Αθηναίων

Διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δήμου Αθηναίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση και τη διεύρυνση της ισχύος του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της πόλης επαναβεβαίωσαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε συνάντησή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το μνημόνιο είχε υπογραφεί μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και του Δήμου Αθηναίων στο τέλος του περασμένου Μαΐου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό της Δημοτικής Αστυνομίας όσον αφορά την παραβατικότητα κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα δημοτικής αστυνόμευσης. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η επίσπευση αποπεράτωσης των διαδικασιών για τη χρήση των κτιρίων, στα οποία θα στεγαστούν τα τμήματα Δημοτικής Αστυνόμευσης. Υπενθυμίζεται ότι όπως ορίζει το μνημόνιο, ο δήμος έχει παραχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ. την υλικοτεχνική υποδομή που διέθετε, όπως τα μηχανάκια ελέγχου για τα σημεία όπου εφαρμόζεται το σύστημα με τις κάρτες παρκαρίσματος. Επίσης, τμήμα των οχημάτων και των μοτοσικλετών που είχε προμηθευτεί ο δήμος για τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και τα μηχανήματα μέτρησης ήχου, έχουν παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην προτεραιότητα που δίνεται στην ασφάλεια του κέντρου της Αθήνας, εστίασε στα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιείται από τα μέσα Ιουλίου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού «ΘΗΣΕΑΣ» για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών κ.ά. Αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «πρωταρχική μας επιδίωξη είναι η αστυνόμευση σε επίπεδο καθημερινότητας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τους αστυνομικούς στους δρόμους και όχι στα γραφεία». Ο κ. Καμίνης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η πλήρης αξιοποίηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ., σε καθήκοντα που αφορούν κυρίως τη διασφάλιση της ευνομίας και της ασφάλειας των δημοτών της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη οργανωθεί. «Είναι προφανές ότι ο δήμος χρειάζεται στήριξη από την ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι έχει να κάνει με την αστυνόμευση και τις αρμοδιότητες που επίσης είχε η Δημοτική Αστυνομία. Γι’ αυτό και η συντριπτική πλειονότητα των πρώην δημοτικών αστυνομικών που ανήκουν πλέον στην ΕΛ.ΑΣ. θα επανατοποθετηθεί σε καίριες θέσεις μέσα στην πόλη».

Tο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε, εξάλλου, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών στο πλαίσιο υλοποίησης πιλοτικής δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενίσχυση Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου», την οποία ο ΕΣΑ σχεδιάζει να υλοποιήσει στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Χ. Τρικούπη – Σόλωνος – Κάνιγγος – Βερανζέρου – Πατησίων – Πανεπιστημίου. Το μνημόνιο προβλέπει κοινές δράσεις σε θέματα ασφάλειας, προβολής και πολιτισμού.

Στόχος είναι η ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής σε ελκυστικό προορισμό για Ελληνες και ξένους καταναλωτές με την εφαρμογή προγράμματος πρότυπης οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών σε τομείς όπως η καθαριότητα, η αποκομιδή των σκουπιδιών, η σήμανση, η στάθμευση, η ελεύθερη πρόσβαση πεζών και ΑμΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή