ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ δεν δικαιώνει τους πανεπιστημιακούς

to-ste-den-dikaionei-toys-panepistimiakoys-2038284

Συνταγματικές λόγω δημοσίου συμφέροντος κρίθηκαν οι μειώσεις των αποδοχών σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (σ.σ. πανεπιστημιακούς) βάσει του Μνημονίου. Ωστόσο, το θέμα λόγω σοβαρότητας παραπέμφθηκε προς κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Στ΄ τμήματος του ΣτΕ, οι μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως επισήμαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ναι μεν το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω των καθηκόντων τους, ωστόσο δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες συνδεδεμένες με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.

Οι μειώσεις στις αποδοχές τους

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις καθηγητές Ιατρικής, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής, οι οποίοι ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές τους και υποστήριζαν ότι αυτές δεν επαρκούν για την άσκηση των καθηκόντων τους και τα έξοδα διαβίωσής τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας παραδέχθηκαν στην απόφασή τους ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ μετά την τελευταία μείωση διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν κινείται σε σημείο που να διακυβεύεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ενόψει των σημερινών συνθηκών ή να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής η άσκηση των καθηκόντων τους.