Το ΣτΕ δεν δικαιώνει τους πανεπιστημιακούς

Το ΣτΕ δεν δικαιώνει τους πανεπιστημιακούς

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματικές λόγω δημοσίου συμφέροντος κρίθηκαν οι μειώσεις των αποδοχών σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (σ.σ. πανεπιστημιακούς) βάσει του Μνημονίου. Ωστόσο, το θέμα λόγω σοβαρότητας παραπέμφθηκε προς κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Στ΄ τμήματος του ΣτΕ, οι μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης. Οπως επισήμαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ναι μεν το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω των καθηκόντων τους, ωστόσο δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες συνδεδεμένες με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.

Οι μειώσεις στις αποδοχές τους

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις καθηγητές Ιατρικής, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής, οι οποίοι ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές τους και υποστήριζαν ότι αυτές δεν επαρκούν για την άσκηση των καθηκόντων τους και τα έξοδα διαβίωσής τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας παραδέχθηκαν στην απόφασή τους ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ μετά την τελευταία μείωση διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν κινείται σε σημείο που να διακυβεύεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ενόψει των σημερινών συνθηκών ή να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής η άσκηση των καθηκόντων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή