«Αλμα στα βαθιά» η επόμενη πρυτανική 4ετία

«Αλμα στα βαθιά» η επόμενη πρυτανική 4ετία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά βίου εκπαίδευση για τους διαγραμμένους «αιώνιους» φοιτητές προτείνουν οι νέοι πρυτάνεις, ενώ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας την κατάργηση των μετεγγραφών και, βεβαίως, την ενίσχυση των οικονομικών των ΑΕΙ. «Θα κυνηγάμε πλέον τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε πιο οικονομικά. Βέβαια, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιώνεται, η πολιτεία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην Παιδεία, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ολοι πρέπει να δουλέψουμε για το καλό δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Είναι η νέα πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και βρέθηκε χθες στην Αθήνα, μαζί με τους άλλους νέους πρυτάνεις ελληνικών ΑΕΙ σε μια συνάντηση με τους απερχόμενους πρυτάνεις. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι 8 από τους 11 νέους πρυτάνεις, με τους 3 απόντες να είναι δικαιολογημένοι.

Ειδικότερα, η συνάντηση, που έγινε στις μοντέρνες και άψογα διατηρημένες -πολλά εύσημα τόσο στους φοιτητές όσο και στο προσωπικό- εγκαταστάσεις του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτέλεσε μια άτυπη αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους πρυτάνεις, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα από την προσεχή Δευτέρα. «Αλμα στα βαθιά» χαρακτήρισε, μιλώντας στην «Κ», την επόμενη πρυτανική τετραετία ο απερχόμενος πρύτανης του Παν. Πατρών Γεώργιος Παναγιωτάκης, εστιάζοντας στη σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων για το 2015 σε σχέση με το 2014 θα είναι μειωμένοι έως και 30%. Εάν η νέα μείωση προστεθεί στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών του 2014, η συνολική μείωση τη διετία 2013 – 2015 να προσεγγίζει στο 50%. «Μπορούμε να αξιοποιούμε μόνο τα αποθεματικά μας; Και πόσα ΑΕΙ έχουν αποθεματικά;» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, ενώ από την πλευρά του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, απερχόμενος πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας σημείωσε ότι «είναι θετικό βήμα η ευελιξία που παρέχεται στα ΑΕΙ για την αξιοποίηση των ΕΛΚΕ και το άνοιγμα στην αγορά, όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο η ελληνική οικονομία σήμερα μπορεί να στηρίξει αυτό το εγχείρημα-άνοιγμα των ΑΕΙ». Για το θέμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, αντιπροσωπεία της Συνόδου αναμένεται να συναντήσει τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Πρέπει να κοιτάξουμε το ζήτημα των μετεγγραφών. Θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα», έλεγε σε πηγαδάκι πρυτάνεων ο νέος (από την 1η Σεπτεμβρίου) πρόεδρος της Συνόδου, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος. Οπως ενημέρωσε το Συντονιστικό, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Παν. Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Χατζηπαντελής, ο αριθμός των δικαιούχων μετεγγραφής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 40.000. Οι πρυτάνεις ζητούν κατάργηση των μετεγγραφών και ενός συστήματος εναρμονισμένου με τις συνταγματικές επιταγές το οποίο θα καθιερώνει ποσοστώσεις στους δικαιούχους μετεγγραφής (παιδιά τρίτεκνων, πολύτεκνων οικογενειών κ.ά.).

Τέλος, για το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών εξετάζεται η πρόταση όσοι διαγραφούν με βάση τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους παρακολουθώντας τα μαθήματα στις δομές Διά Βίου Μάθησης που διαθέτουν τα ΑΕΙ. Αντί πτυχίου θα τους χορηγηθεί πιστοποίηση σπουδών. Βέβαια, το θέμα των «αιωνίων» θα ρυθμιστεί από τους Οργανισμούς των ΑΕΙ. Κατά της διαγραφής των «αιωνίων» η νεολαία του ΚΚΕ θα οργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι και στις πρυτανείες των περιφερειακών ΑΕΙ αύριο στις 12.00.

Ευκαιρία για «αιωνίους»

Παράθυρο για να εξεταστούν όλοι οι «αιώνιοι» φοιτητές ανοίγει η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρεται στην τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία θα δοθούν δύο επιπλέον εξεταστικές περίοδοι (τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο) σε φοιτητές οι οποίοι θα διαγράφονταν τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-14, εφόσον αυτοί είτε συμμετείχαν κατά τα δύο τελευταία έτη σε εξεταστικές περιόδους είτε έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα και εκκρεμεί η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. «Ανεξάρτητα από τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, η πρυτανεία και με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου την οποία προκάλεσε, προτίθεται να ζητήσει εντός του Αυγούστου από τη Σύγκλητο την έκδοση κανονιστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία, για λόγους ισονομίας, θα εφαρμοστούν άμεσα οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του οργανισμού στο θέμα των διαγραφών. Καλούνται οι φοιτητές που εμπίπτουν στις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4009 περί διαγραφών και ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να συμμετέχουν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου» ανέφερε η πρυτανεία. Ουσιαστικά, η πρυτανεία επιδιώκει να προστατεύσει από τη διαγραφή στις 31/8 τους «αιωνίους», εκτιμώντας ότι η τροπολογία του υπουργείου δεν θα ψηφισθεί από τη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή