Πιθανές αλλαγές στις οδηγίες συνταγογράφησης

Πιθανές αλλαγές στις οδηγίες συνταγογράφησης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες βάσει των οποίων οι γιατροί εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα συνταγογραφούν τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ άφησε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Οπως είπε, «το μέτρο θα το δούμε στη λειτουργία του. Θέλω να δώσω λίγο χρόνο για να δω τι φέρνει αυτή η εφαρμογή». Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για κατευθύνσεις σύμφωνες με τις οδηγίες επιστημονικών εταιρειών και όχι για ένα κλειστό περιοριστικό πεδίο. Πρόσθεσε ότι ο κάθε γιατρός μπορεί να συνταγογραφεί ακόμα και εκτός οδηγιών, αρκεί να είναι σε θέση να δικαιολογήσει την επιλογή του αυτή σε έλεγχο του ΕΟΠΥΥ. Και κατέληξε ότι οι παρεμβάσεις έχουν στόχο «να προστατέψουν τον έντιμο και σοβαρό γιατρό που είναι η μεγάλη πλειονότητα, έναντι αυτού που κάνει προκλητή συνταγογράφηση». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2012 η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ ήταν 300 εκατ. ευρώ, το 2013 ξεπέρασε τα 500 εκατ. και το 2014 με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου θα μπορούσε να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προτίθεται να καταγγείλει τους περιορισμούς των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την παρέμβασή τους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας, «είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μια νυκτί να διαγράφει εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτους αποστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα».

Η ΟΕΝΓΕ, που έχει εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τις 12 μ. έως το τελος της βάρδιας, διοργανώνει σε συνεργασία με τους εργαζομένους στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου (ΕΙΝΑΠ), στις 12.30 μ.μ. συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το νέο σύστημα αμοιβών νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε χθες εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση το ν/σ, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός κοστολογικού συστήματος για τις νοσοκομειακές δαπάνες, βάσει του οποίου θα συντάσσονται προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία. Οπως είπε, θα διαμορφωθούν 900 διαγνωστικές ομάδες (DRGs) και θα καθοριστεί το πραγματικό μέσο κόστος για την αντιμετώπιση περιστατικών που εμπίπτουν σε κάθε μία από αυτές. Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η Εταιρεία Συστημάτων Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. Βάσει των κοστολογικών στοιχείων θα αποζημιώνονται δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για τις υπηρεσίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ «αιώνιους πρωταθλητές στις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Οπως αναφέρει, ενώ τον Ιούλιο μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αύξησαν εκ νέου τις οφειλές τους κατά 29 εκατ. και ανέρχονται πλέον στα 819 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή