Οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν αλλαγές στις δαπάνες

Οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν αλλαγές στις δαπάνες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση καινοτόμων φαρμάκων από την ελληνική αγορά οδηγούνται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στον τομέα των φαρμάκων οδηγεί σε αδιέξοδο την επιχειρηματικότητα. Οι φαρμακοβιομήχανοι μεταξύ άλλων ζητούν την άμεση αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 κατά 300 εκατομμύρια ευρώ και της δημόσιας νοσοκομειακής δαπάνης κατά 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η φετινή εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου Υγείας, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η όποια υπέρβαση καταβάλλεται από τις εταιρείες (clawback), ενώ καλούνται να πληρώσουν και rebate (έκπτωση). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, λόγω αυτών των δύο μηχανισμών εφέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σύνδεσμος ζητεί το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω clawback να μην ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια ευρώ για το 20014 και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Φρουζής περιέγραψε μία εικόνα δραματική για τον κλάδο λόγω της υποχρηματοδότησης της υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα η πολιτεία “παραγγέλνει” για τους πολίτες φάρμακα αξίας 2,6 δισ. ευρώ, αλλά πληρώνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ 12 μήνες αργότερα, ενώ από όσα έχουμε ακούσει, έχει αποθεματικό. Δεν βγαίνει η εξίσωση».

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομήχανοι καταγγέλλουν λάθη στην τιμολόγηση φαρμάκων και έχουν ζητήσει να διορθωθούν οι τιμές σε 270 φαρμακευτικά σκευάσματα. Μάλιστα, στην πρόσφατη Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου αποφάσισαν να προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση κατά του δελτίου τιμών της 12ης Αυγούστου 2014, καθώς και της υπουργικής απόφασης της 18ης Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπό τύπον rebate η καταβολή του 50% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής τιμής από τη λιανική τιμή ενός φαρμάκου το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο (έως πρόσφατα αυτό ήταν υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή