ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 12.916 οι μετεγγραφές σε κεντρικά ΑΕΙ

stis-12-916-oi-meteggrafes-se-kentrika-aei-2050729

Πανηγυρίζουν στο υπουργείο Παιδείας! Ο τελικός αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφή από τα περιφερειακά στα κεντρικά πανεπιστήμια έμεινε κάτω και από τις 13.000, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στα ΑΕΙ να κρίνονται απολύτως αντιμετωπίσιμες.

Ειδικότερα, με βάση τα τελικά στοιχεία του υπουργείου, συνολικά 13.432 πρωτοετείς φοιτητές πήραν κωδικό ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση μετεγγραφής. Τελικά, εξ αυτών αίτηση για μετεγγραφή υπέβαλαν οι 12.916. Βέβαια, καθώς στην ίδια πόλη υπάρχουν περισσότερα του ενός τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο, συνολικά κατετέθησαν 15.297 αιτήσεις προτίμησης σε τμήμα. Ενδεικτικά, στην Αττική υπάρχουν έξι τμήματα Πληροφορικής και τέσσερα Οικονομικών. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει για τα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Οσοι θα πάρουν μετεγγραφή σε κάποιο από αυτά τα Τμήματα θα κατανεμηθούν με βάση τον βαθμό πρόσβασής τους στα ΑΕΙ.

Η μεγαλύτερη κατηγορία δικαιούχων είναι τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών. Ακολουθούν όσοι ζήτησαν μετεγγραφή επειδή η οικογένειά τους πληροί το οικονομικό κριτήριο των έως 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα για κάθε μέλος της, εκείνοι με αδελφό ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από την οικογενειακή κατοικία, τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, οι ορφανοί και τα παιδιά άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.

Ο αριθμός των αιτήσεων κρίνεται απολύτως ικανοποιητικός, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας που μίλησαν χθες στην «Κ» εκτίμησαν ότι δεν θα υπάρξει οξύτατο πρόβλημα υπερφόρτωσης σε κάποιο κεντρικό ΑΕΙ, αλλά ούτε αδυναμία λειτουργίας κάποιου περιφερειακού τμήματος λόγω «αποψίλωσης». Τις περισσότερες αιτήσεις –2.849– είχε δεχθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησαν το ΑΠΘ με 2.609 αιτήσεις και το ΕΜΠ με 782 αιτήσεις. Με βάση τον αριθμό των αρχικών εισακτέων, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει το ΕΜΠ, αφού οι 782 αυξάνουν τον αρχικό αριθμό (1.325) κατά 59%. Στο ΕΚΠΑ, ο αριθμός αυξάνεται κατά 52,5% (5.425 εισακτέοι – 2.849 αιτήσεις), ενώ στο ΑΠΘ οι 2.609 αιτήσεις αυξάνουν κατά 44,5% τον αριθμό των 5.875 εισακτέων.

Πάντως, το ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος των αρχικών εκτιμήσεων δημιουργεί πεδίο για να επανέλθουν αιτήματα χορήγησης μετεγγραφής σε φοιτητές που έως τώρα δεν δικαιούνται. Χαρακτηριστικά, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο ζήτησε την ικανοποίηση μετεγγραφών για 723 φοιτητές από πέρυσι. «Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά υπάρχουν και υπερπολυτέκνων οικογενειών και με 7, με 9, ακόμη και με 13 αδέλφια που ικανοποιούσαν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά λόγω της γνωστής ποσόστωσης έμειναν εκτός!», ανέφερε η ΑΣΠΕ.