Το αδιαχώρητο σε ΑΕΙ, ΤΕΙ λόγω των μετεγγραφών

Το αδιαχώρητο σε ΑΕΙ, ΤΕΙ λόγω των μετεγγραφών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητές περιμένουν με σειρά προτεραιότητας να πάρουν θέση πάνω από ένα μικροσκόπιο στο εργαστήριο Βιολογίας στην Ιατρική Αθηνών. Συνομήλικοί τους φοιτητές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Αθηνών (ΤΕΑΠΗ) κάθονται όρθιοι ή στα σκαλοπάτια του αμφιθεάτρου. Κάποιοι άλλοι, στο ΕΜΠ, θα αναζητούν τους υπαλλήλους που θα μοιράζουν σκαμπό γιατί τα έδρανα θα… φισκάρουν. «Πού να δείτε τι θα συμβεί όταν οι φετινοί φοιτητές πρέπει να μαθητεύσουν στο κλινικό έργο! Αναλογίζομαι, θα μαζεύονται 20 παιδιά πάνω από έναν άρρωστο;» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ιατρικής Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την υποβάθμιση των σπουδών τους λόγω των μετεγγραφών, που θα αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών έως και κατά 120%. Ομως, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αδυναμία παρέμβασης καθώς έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά του περιθώρια για επιπλέον ενίσχυση των ιδρυμάτων. Πρόσφατα αύξησε -κατά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ- το κονδύλι για σίτιση των φοιτητών και θα προχωρήσει σε χορήγηση πιστώσεων για 171 θέσεις έκτακτου διδακτικού προσωπικού (100 για τα πανεπιστήμια και 71 για τα ΤΕΙ). «Τα ιδρύματα προτείνουν την αναδιανομή της κρατικής επιχορήγησης υπέρ των κεντρικών. Θα το δεχθούμε μόνο εάν υπάρξει θεσμική τους απόφαση με το σχετικό αίτημα» ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, υπονοώντας τον εμφύλιο πόλεμο που θα ξεσπάσει μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ, εάν υπάρξει απόφαση για ανακατανομή κρατικής χρηματοδότησης.

Το αδιέξοδο στην εύρεση λύσης οδηγεί τις ηγεσίες των ιδρυμάτων να εξετάζουν ακόμη και τη μη αποδοχή ενός αριθμού των φοιτητών από μετεγγραφή. Χαρακτηριστικά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, ανέφερε στην «Κ» ότι το ίδρυμα μπορεί να δεχθεί επιπλέον φοιτητές έως και 50% σε σύγκριση με τον αρχικό αριθμό των εισακτέων του (συνολικά, έχει δεχθεί περί τις 2.500 αιτήσεις για μετεγγραφή). Σε συνάντηση προέδρων και κοσμητόρων μέσα στην εβδομάδα θα εξετασθούν λύσεις για το θέμα, και μεταξύ αυτών η πρόταση να γίνει δεκτός αριθμός που δεν θα ξεπερνά το 50% των αρχικών εισακτέων. Ηδη, στο ΕΜΠ έχουν κάνει παραγγελία 400 σκαμπό για να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες για θέσεις φοιτητών, ενώ γίνεται αγώνας για τη διευθέτηση του ωρολογίου προγράμματος, των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων. «Σημαντικό μέρος του προγράμματος σπουδών αποτελείται από εργαστηριακά μαθήματα που διεξάγονται σε μικρές ομάδες φοιτητών. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με τον υπερδιπλασιασμό των φοιτητών. Βέβαια, μπορούμε να λειτουργήσουμε κάνοντας μεγάλη έκπτωση στην ποιότητα των σπουδών. Αυτό θέλουμε;» είπε στην «Κ» η Ευγενία Φλογαΐτη, πρόεδρος του ΤΕΑΠΗ.

Βέβαια, στην άλλη όψη του προβλήματος απεικονίζονται τα περιφερειακά ΑΕΙ. «Είμαστε σαν ένα είδος απατημένων συζύγων. Θα μάθουμε τελευταίοι πόσοι φοιτητές θα φύγουν» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης. Την ίδια στιγμή από το Δημοκρίτειο Θράκης ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης λέει στην «Κ» ότι «εάν δεν υπάρξει νέα αφαίμαξη πόρων, θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα». Και τονίζει: «Ομως, άμεσα πρέπει να αρχίσει διάλογος για το τι θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα μετεγγραφών το οποίο απαραιτήτως πρέπει να καταργηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή