Αναρχικοί κατέλαβαν τη Νομική Αθηνών, οξύτατες αντιδράσεις

Αναρχικοί κατέλαβαν τη Νομική Αθηνών, οξύτατες αντιδράσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρχικοί θα… «κατέχουν» τη Νομική Σχολή Αθηνών; Οξύτατες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των φοιτητών προκάλεσε η χθεσινή κατάληψη του εμβληματικού κτιρίου της Νομικής Αθηνών από άτομα του αναρχικού χώρου – «Αντιεξουσιαστική κίνηση» όπως ονομάζονται. Οι καταληψίες με πανό που έχουν αναρτήσει στην είσοδο της Νομικής δηλώνουν «Αλληλέγγυοι στον αναρχικό Νίκο Ρωμανό». Μάλιστα, λόγω πιθανής νέας κατάληψης του κεντρικού σέρβερ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχει εκ νέου κίνδυνος από σήμερα οι γιατροί στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (π.χ. Λαϊκό) να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν και οι πανεπιστημιακοί να μην έχουν email, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Ειδικότερα, οι αναρχικοί κατέλαβαν τη Νομική χθες λίγο μετά τις 8 το πρωί. Στον χώρο ήταν φοιτητές οι οποίοι προσέρχονταν στα μαθήματα αλλά και καθηγητές. Δεν υπήρξε αντίδραση υπό τον φόβο της βίαιης αντίδρασης από τους καταληψίες. Ομως, μετά το αρχικό μούδιασμα εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Ενδεικτικά, η καθηγήτρια της Νομικής Θεοδώρα Αντωνίου, που είχε εκείνη την ώρα μάθημα, πραγματοποίησε συμβολική διάλεξη στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας. Επίσης, μέλη φοιτητικών παρατάξεων αλλά και ανεξάρτητοι κινητοποιήθηκαν για να καταδικάσουν το γεγονός. Σήμερα, θα επιχειρηθεί να γίνουν γενικές συνελεύσεις των φοιτητών στα τρία Τμήματα που στεγάζονται στο κτίριο (Νομικής, Οικονομικών, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) με στόχο να εξωθηθούν οι αναρχικοί καταληψίες με τους οποίους συνδιαλέγονταν χθες φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. «Τα κτίρια τελούν υπό κατάληψη από αναρχικούς, αντιεξουσιαστές και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Από την πλευρά τους, βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πρυτανικές αρχές και οι κοσμητείες των δύο σχολών που στεγάζονται στο κτίριο (Νομική, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) τηρούν στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων στο θέμα του Νίκου Ρωμανού.

Πάντως, καθώς οι καταληψίες είναι εξωπανεπιστημιακοί, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η εισαγγελική παρέμβαση. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι πρυτανικές αρχές για την κατάληψη (από την περασμένη Παρασκευή) του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) στην Πανεπιστημιούπολη. Ως φαίνεται, τους διευκόλυνε η λήξη της χθες το πρωί, η οποία επιβεβαιώθηκε από τη συνέλευση του τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που διαχειρίζεται το ΚΛΕΙΔΙ. Στη συνέλευση μετείχαν φοιτητές από άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ, οι οποίοι πίεζαν υπέρ της κατάληψης, ενώ φοιτητές του Τμήματος Φυσικής (ο σύλλογος αποφάσισε κατάληψη) διεμήνυσαν χθες ότι θα προχωρήσουν σήμερα σε κατάληψη του ΚΛΕΙΔΙ.

Εισβολή κουκουλοφόρων

Στο πλαίσιο αντιδράσεων υπέρ του Νίκου Ρωμανού εντάσσεται η απόφαση για κατάληψη στο Παν. Πειραιώς και η εισβολή κουκουλοφόρων το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής. «Για άλλη μια φορά έπεσαν οι μάσκες. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει τη στάση του: Αν συμφωνεί με τις παράνομες καταλήψεις των συνιστωσών της ασυδοσίας να το δηλώσει δημόσια, αλλιώς επιτέλους ας τους μαζέψει», ανέφερε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή