Φιλοξενία Σύρων προσφύγων σε ξενώνες του Δ. Αθηναίων

Φιλοξενία Σύρων προσφύγων σε ξενώνες του Δ. Αθηναίων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ξενώνες του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενηθούν 20 οικογένειες από τα συνολικά 330 άτομα, Σύροι πρόσφυγες που εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες βρίσκονται στο Σύνταγμα. Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Σύρων προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων, εφόσον συμφωνούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Ο κ. Καμίνης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής ασύλου. «Καλώ την Πολιτεία να τηρήσει τη δέσμευσή της για ταχύρρυθμη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτημάτων παροχής άσυλου, που υποβάλλονται από Σύρους πρόσφυγες».

Περίπου 50 άτομα, κυρίως οικογένειες με παιδιά, αναμένεται να φιλοξενηθούν στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και στον ξενώνα ηλικιωμένων άστεγων του Δήμου Αθηναίων, όπου θα τους παρασχεθεί και ιατρική περίθαλψη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ορισμένοι από τους πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στην πλατεία Βάθης, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων θα αναλάβει πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με άλλους δημάρχους της Αττικής για να βρεθούν δομές φιλοξενίας. «Θα συναντηθούμε προκειμένου να συζητήσουμε το πρόβλημα –το οποίο δυστυχώς αδυνατεί να λύσει, ως όφειλε, η κεντρική διοίκηση– και να δούμε πώς μπορούμε να κατανείμουμε αυτή την ευθύνη».

Η πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος να φιλοξενηθούν οι Σύροι πρόσφυγες σε οίκημα στην Κυψέλη συνάντησε πλήθος αντιδράσεων. Χαρακτηριστικά η «Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων της Κυψέλης» απέστειλε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στην οποία χαρακτηρίζει την πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει ακίνητο ιδιοκτησίας της στην Κυψέλη για τη φιλοξενία των προσφύγων «απαράδεκτη».«Σας παρακαλούμε αυτή την ύστατη στιγμή να ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή για το καλό της περιοχής μας. Οι μετανάστες δεν είναι υπόθεση μόνο της Κυψέλης αλλά υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, στρατόπεδα, άλλες περιοχές, άλλοι δήμοι εκτός και εντός Αττικής να επωμισθούν το βάρος αυτό. Φτάνει πια ώς εδώ. Εάν παρά τις δίκαιες εκκλήσεις μας υλοποιήσετε την απόφασή σας αυτή θα βρείτε απέναντι τους πολύπαθους Κυψελιώτες για όσο χρειαστεί».

Χθες και ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Αγγελος Συρίγος, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των Σύρων. Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία απονομής ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή