«Ο πιο δυνατός έβγαινε μπροστά»

«Ο πιο δυνατός έβγαινε μπροστά»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ένα ελικόπτερο της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας διέσωσε την Ειρήνη Βαρτζιώτη και δύο της παιδιά ηλικίας 10 και 14 ετών από το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic. Στο κατάστρωμα όμως παρέμειναν ο σύζυγός της και ο 24χρονος γιος τους. «Δεν υπήρχε κανείς να οργανώσει κάτι. Έσπρωχνε ο ένας τον άλλον και ο πιο δυνατός έβγαινε μπροστά», λέει στην «Κ» η διασωθείσα. «Όποιος προλάβαινε έμπαινε στο ελικόπτερο. Επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας. Ο άντρας μου, τον ξέρω από τον χαρακτήρα του, θα έμπαινε από τους τελευταίους».

Η κ. Βαρτζιώτη και τα δύο της μικρότερα παιδιά έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το πλοίο Cruise Europa. Ο άντρας της όμως, Ελευθέριος Αραμπατζής και ο μεγαλύτερος γιος τους, Νικόλαος, βρίσκονται ακόμα στα ανοιχτά της Αδριατικής, στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού San Giorgio. Άλλοι 79 Έλληνες επιβάτες και μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic έχουν διασωθεί μαζί τους στο ίδιο πλοίο, σύμφωνα με σχετική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Τους έχουν κάτω από το ελικοδρόμιο, σε στρώματα γυμναστικής, άπλυτους και ταλαιπωρημένους», λέει η κ. Βαρτζιώτη που βρίσκεται πλέον στο σπίτι της, στα Ιωάννινα. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με τον σύζυγό της ήταν πριν από λίγες ώρες. Οι διασωθέντες του San Giorgio ανοίγουν κάθε τόσο τα κινητά τους τηλέφωνα για να μιλήσουν με συγγενείς τους. «Κανονικά θα τους πήγαιναν στο Πρίντεζι το βράδυ της Δευτέρας αλλά απ’ ότι ξέρουμε περιμένουν πότε θα δώσει εντολή η ιταλική κυβέρνηση. Το πλοίο, λένε, ότι δεν θα φύγει μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση», λέει η κ. Βαρτζιώτη. Το San Giorgio πλέει κοντά στο Norman Atlantic όσο συνεχίζονται οι έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για αγνοούμενους. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρμοδίων αρχών το πλοίο πλέει προς το Πρίντεζι όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Τρίτης.

Στον πανικό που επικράτησε στο κατάστρωμα του Norman Atlantic οικογένειες επιβατών, όπως αυτή της κ. Βαρτζιώτη, χωρίστηκαν. Κάποιοι έσμιξαν ξανά στα πλοία που τους διέσωσαν ή στα ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Λέτσε. «Αυτό που περάσαμε είναι τραγικό. Υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού. Ήμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση», λέει η κ. Βαρτζιώτη. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δύο μέλη της οικογένειάς μου βρίσκονται ακόμη εκεί. Είναι ανεπίτρεπτο να βρίσκονται εκεί 50 ώρες και να μην έχουν οδηγηθεί σε θαλπωρή. Τηλεφώνησα στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης για να μάθω πότε θα τους ξαναδώ. ‘‘Τουλάχιστον ζούνε’’ μου είπαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή