Δίχως τέλος η ταλαιπωρία για τους διασωθέντες

Δίχως τέλος η ταλαιπωρία για τους διασωθέντες

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες διασταύρωσης στοιχείων και ταυτοποιήσεων των διασωθέντων του Norman Atlantic, καθώς οι αγνοούμενοι ήταν δεκάδες, πλέον των 11 νεκρών. Επισήμως, οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για 236 διασωθέντες Ελληνες και τρεις νεκρούς (τρίτος, ο Νικόλαος Παράσχης), επί συνόλου 267 Ελλήνων επιβαινόντων (234 επιβάτες και 33 μέλη πληρώματος), μετά και τη νέα επικαιροποίηση της λίστας των επιβατών από την ΑΝΕΚ. Η ναυλώτρια εταιρεία του Norman Atlantic μείωσε τον αριθμό των επιβαινόντων σε 474 (από 475 νωρίτερα και 478 αρχικά), καθώς διαπίστωσε ότι η γυναίκα-μέλος του πληρώματος που είχε προστεθεί στην πρώτη επικαιροποίηση ως μη δηλωθείσα είχε δηλωθεί με άλλο όνομα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αναζητούνταν επιπλέον 28 Ελληνες επιβάτες, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, ο αριθμός αυτός στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μικρότερος. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από την πληροφόρηση που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές από τις αντίστοιχες ιταλικές ότι ο αριθμός των διασωθέντων θα είναι μεγαλύτερος από τους 427 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά και από το γεγονός ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως 28 οικογένειες αναζητούν συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης, να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τόσο από το ΥΝΑ όσο και από την ΑΝΕΚ Lines.

Πάντως, χθες το μεσημέρι αναμενόταν και η άφιξη στο λιμάνι του Ταράντο της Ιταλίας των τελευταίων 39 διασωθέντων του Norman Atlantic, οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί στο εμπορικό πλοίο Aby Jeannette. Μέχρι το απόγευμα χθες δεν είχε γίνει γνωστό πόσοι ήταν οι Ελληνες μεταξύ αυτών, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο εν λόγω πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 26 Ελληνες. Το Aby Jeannette επρόκειτο να καταπλεύσει ήδη από την Τρίτη το μεσημέρι στο λιμάνι της Μανφρεντόνια στη Φότζια, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, πέντε ελικόπτερα των Ειδικών Δυνάμεων τέθηκαν σε ετοιμότητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας στην Αδριατική για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του Norman Atlantic.

Εν τω μεταξύ, το «Σαν Τζόρτζιο» κατέπλευσε το βράδυ της Τρίτης περίπου στις 20.00 στο Μπρίντεζι, μεταφέροντας συνολικά 212 διασωθέντες και πέντε νεκρούς. Μεταξύ των διασωθέντων περιλαμβάνονταν και 118 Ελληνες. Οπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία, οι Ελληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο. Ηταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν αεροπορικώς χθες το πρωί με αεροσκάφος που διέθεσε δωρεάν στο Δημόσιο η Aegean. Ωστόσο, λόγω παγετού το αεροδρόμιο έκλεισε για αρκετές ώρες και όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Η πτήση της Aegean επρόκειτο να αναχωρήσει τελικά αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οσον αφορά το Norman Atlantic, παρέμεινε τελικά και χθες στην περιοχή όπου σημειώθηκε η τραγωδία, δηλαδή κοντά στις αλβανικές ακτές, περικυκλωμένο από πέντε ρυμουλκά, ενώ συνεχίζονταν και οι επιβιβάσεις ειδικά εκπαιδευμένων αντρών της ιταλικής ακτοφυλακής, που συνέχιζαν να αναζητούν αγνοουμένους. Το πλοίο θα ρυμουλκηθεί στο Μπρίντεζι μόλις οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν, ώστε να συνεχιστούν οι εισαγγελικές έρευνες για το τι προκάλεσε τη φωτιά και αν υπήρξαν ελλείψεις και δυσλειτουργίες στον τεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας του πλοίου.

Ανακριτική διαδικασία

Σημειωτέον ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία όλων των μελών του πληρώματος από τις εισαγγελικές αρχές του Μπάρι, με τον πλοίαρχο Αρτζίλιο Τζακομάτσι να δίνει ολονύχτια κατάθεση που ολοκληρώθηκε στις 7.30 το πρωί χθες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τουλάχιστον όσα διέρρευσαν σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προκύπτει ότι ο συναγερμός δεν χτύπησε έπειτα από επιλογή του, προκειμένου να μη δημιουργήσει πανικό στους επιβάτες. «Πρώτα προχωρήσαμε σε εσωτερικό συναγερμό μεταξύ του πληρώματος, γιατί λόγω του μεγέθους της φωτιάς, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε πανικό στους επιβάτες. Αργότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημάναμε συναγερμό», υποστήριξε ο Τζακομάτσι. Σημειωτέον ότι το ιταλικό λιμενικό έχει κατασχέσει όλα τα βίντεο από τα κινητά των διασωθέντων που μετέφερε το San Giorgio για να τα χρησιμοποιήσει στις έρευνες. Τόσο ο πλοίαρχος όσο και ο πλοιοκτήτης Κάρλο Βιτσεντίνι ερευνώνται για πολλαπλή ανθρωποκτονία και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

Στην Ιταλία το πλοίο με 900 μετανάστες

Στο λιμάνι της Καλλίπολης στο Λέτσε της Ιταλίας οδηγήθηκε εντέλει τα ξημερώματα της Τετάρτης (4.30) το φορτηγό πλοίο Blue Sky M, σημαίας Μολδαβίας, στο οποίο επέβαιναν 900 μετανάστες, κυρίως Κούρδοι και Σύριοι, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων. Στο πλοίο είχαν επιβιβαστεί από το απόγευμα της Τρίτης στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής, για να το καθοδηγήσουν σε ασφαλή νερά. Κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε στείλει σήμα κινδύνου χθες, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν αρχικά οι ελληνικές κι εν συνεχεία οι ιταλικές αρχές. Ειδικότερα, σκάφος του Λιμενικού Σώματος και η φρεγάτα «Ναβαρίνο» προσέγγισαν το πλοίο, χωρίς όμως να διαπιστώσουν κάτι ύποπτο, δεδομένου ότι υπήρξε και επικοινωνία με τον πλοίαρχο που τους διαβεβαίωσε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Ριέκα της Κροατίας χωρίς κάποιο πρόβλημα. Λίγο αργότερα, όμως, το πλοίο πραγματοποίησε απότομη στροφή προς Ιταλία, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα οι ιταλικές αρχές. Κατά πάσα πιθανότητα, οι δουλέμποροι, έχοντας διαπιστώσει ότι δύσκολα θα αποφύγουν τη σύλληψη, λόγω της ενημέρωσης των αρχών, εγκατέλειψαν το πλοίο και το έθεσαν στον αυτόματο πιλότο προς Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή