Δεν έδωσε στοιχεία στον ανακριτή

Δεν έδωσε στοιχεία στον ανακριτή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επί της ουσίας να απολογηθεί, εμμένοντας στην άρνηση, αλλά και στις σκληρές θέσεις του για ένοπλη βία και τρομοκρατική δράση, ο Χριστόδουλος Ξηρός πέρασε και πάλι, ένα χρόνο μετά την απόδρασή του, τις φυλακές Κορυδαλλού αντιμετωπίζοντας πλέον σωρεία νέων κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.

Με τη δήλωσή του «δεν συμμετέχω στη διαδικασία σας, δεν με ενδιαφέρει» καθόρισε την απόλυτη άρνησή του προς τον ανακριτή, αναλαμβάνοντας, ωστόσο, μόνος την ευθύνη για τον οπλισμό που βρέθηκε στο κρησφύγετό του.

Η σύλληψή του το περασμένο Σάββατο, που έθεσε τέρμα στην πολύμηνη αναζήτησή του από τις διωκτικές αρχές, οδήγησε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε νέα σημαντικότατα ευρήματα και τις δικαστικές αρχές σε απαγγελία νέων κατηγοριών σε βάρος του σε βαθμό κακουργήματος.

Διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα προς το παρόν τα μέλη της, διακεκριμένη κατοχή όπλων και εκρηκτικών, πλαστογραφία, παραβίαση περιοριστικών όρων, είναι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Χριστόδουλο Ξηρό από τις εισαγγελικές αρχές στις οποίες οδηγήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το απόγευμα της Κυριακής.

Ο ίδιος στον εισαγγελέα αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που ακολούθησε, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την πολύμηνη εξαφάνισή του, τις επαφές του κατά τη διάρκεια που οι διωκτικές αρχές τον αναζητούσαν, και βεβαίως για τον βαρύ οπλισμό που βρέθηκε στο σπίτι που διέμενε σε ερημική περιοχή της Αναβύσσου.Αναλαμβάνοντας ο ίδιος την όποια ευθύνη, όπως δήλωσε από την πρώτη στιγμή και ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν επανέλαβε αυτή τη φορά -όπως είχε κάνει όταν συνελήφθη ως μέλος του σκληρού πυρήνα της 17Ν- τις πολυσέλιδες αποκαλυπτικές καταθέσεις του της εποχής εκείνης, που συνετέλεσαν καθοριστικά στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επιχείρησε, μάλιστα, με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους να εμφανιστεί ως πολιτικός κρατούμενος, δηλώνοντας -και αυτός- κατά της Μέρκελ και της ξένης κατοχής της χώρα μας.

Η δήλωσή του, μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαγγελίας βαρύτατων ποινικών διώξεων για τις πράξεις του, έχει ως εξής: «Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωσή του την αντίσταση. Οσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δωσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την Ιστορία».

Ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση, του 11ου τμήματος της Αθήνας, επεχείρησε να ανακρίνει επί της ουσίας τον Ξηρό, χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσει να σπάσει το τείχος της σιωπής που ο διαβόητος τρομοκράτης είχε αποφασίσει να ορθώσει.

Και ενώ το σκέλος της απολογίας Ξηρού ολοκληρώθηκε, χωρίς ουσιαστικά να απολογηθεί, τα στοιχεία που συλλέγουν οι διωκτικές αρχές για τη δράση του, αναμένεται να εμπλουτίσουν τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, δίδοντας νέα ώθηση στις έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.

Ο Ξηρός, ο οποίος είχε «δραπετεύσει» πριν από ένα χρόνο, κάνοντας χρήση της έβδομης κατά σειρά άδειας που του είχε χορηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες θα μεταχθεί στις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας που άρχισαν να λειτουργούν στον Δομοκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή