Ημερήσια νοσηλεία με ποιότητα, αξιοπρέπεια

Ημερήσια νοσηλεία με ποιότητα, αξιοπρέπεια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νοσοκομειακό κτίριο που έμεινε κενό. Ενα κάλεσμα της Πολιτείας προς την ιδιωτική πρωτοβουλία να συνδράμει προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος των ασθενών. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το οποίο παραδόθηκε προχθές από τη δωρήτρια Μαριάννα Ι. Λάτση στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και στον διοικητή του «Αγίου Σάββα» Ν. Φαλδαμή, με βασικό στόχο και προσδοκία να οδηγήσει ένα –τουλάχιστον– βήμα μπροστά τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε η κ. Λάτση κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του κέντρου και σε μια φορτισμένη σε συναισθήματα στιγμή για την ίδια, «έζησα έντονα εκείνα τα έξι χρόνια με τον Νίκο στα νοσοκομεία, τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών». Και πρόσθεσε: «Ολα αυτά τα βίωσα βαθιά και, αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με τη δωρεά αυτή, πράξη καθήκοντος―λύτρωσης και αλληλεγγύης θα τη χαρακτήριζα εγώ, να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια».

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, που κατόπιν πρότασης της ελληνικής Πολιτείας ονομάστηκε «Νίκος Κούρκουλος», είναι διεθνών προδιαγραφών, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο και δημιουργήθηκε με την πλήρη ανακατασκευή και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ (ενσωματώθηκε στο ΕΣΥ το 2011 και εν συνεχεία έκλεισε), επί των οδών Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, πλησίον της λεωφ. Αλεξάνδρας και σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Αποτελείται από έξι ορόφους, ισόγειο και τρία υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του «Αγίου Σάββα».

Στο κέντρο αναμένεται να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή σε χειρουργική επέμβαση και θα λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Με τη λειτουργία του, συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Σάββα» ώστε να αντιμετωπίζονται εκεί τα πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της ημερήσιας νοσηλείας είναι ευρύτατα διαδεδομένος στις περισσότερες χώρες, ενώ βάσει της διεθνούς εμπειρίας η λειτουργία των κέντρων ημερήσιας νοσηλείας αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ παράλληλα αποτελεί αποτελεσματική πρακτική εξορθολογισμού των δαπανών και σωστής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Λάτση τόνισε: «Νιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση του ΕΣΥ». Για μια ξεχωριστή στιγμή για το ΕΣΥ και την ελληνική κοινωνία έκανε λόγο ο κ. Βορίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε την κ. Λάτση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κέντρο «Νίκος Κούρκουλος», με το νευραλγικό ρόλο που θα διαδραματίσει στο ΕΣΥ, «θα αποτελέσει πρότυπο για ανάλογες προσπάθειες αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας». «Το Κέντρο “Νίκος Κούρκουλος” είναι ένα πρότυπο κέντρο ανακατασκευασμένο, ανακαινισμένο και εξοπλισμένο από το μηδέν, με σκοπό προπαντός την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ψυχολογική αποφόρτιση των ασθενών», ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής του «Αγίου Σάββα» Ν. Φαλδαμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή