Κινητοποιήσεις ιατρών νοσοκομείων για δεδουλευμένα

Κινητοποιήσεις ιατρών νοσοκομείων για δεδουλευμένα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις εργαζομένων για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας βρίσκεται, για πρώτη φορά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου ζητούν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία «υιοθετεί» τις καταγγελίες για περικοπή της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Τόσο οι γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι απειλούν με «δυναμικές κινητοποιήσεις» το επόμενο διάστημα.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς ζητεί από το υπουργείο Υγείας να δρομολογήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση τακτικών (από τον Δεκέμβριο και μετά) και πρόσθετων εφημεριών, καθώς και παλαιότερων οφειλόμενων δεδουλευμένων, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που κινδυνεύουν να παραγραφούν, εάν δεν εξοφληθούν έως τις 30 Απριλίου 2015. Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να εγκρίνουν σε γενικές συνελεύσεις «αγωνιστικό πρόγραμμα». Αυτό περιλαμβάνει να μην κατατεθούν προγράμματα εφημεριών για τον Απρίλιο και να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας από την 1η Απριλίου στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Ενας λόγος, πάντως, για τον οποίο δεν έχουν γίνει πληρωμές εφημεριών εδώ και τρεις μήνες είναι η καθυστέρηση στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων προς εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2014.

Προειδοποίηση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, «εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, επιλέγει τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών» και προειδοποιεί ότι λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης τα νοσοκομεία θα βάλουν «λουκέτο» σε υφιστάμενες δραστηριότητες.

«Το υγειονομικό κίνημα απορρίπτει τέτοιες αποφάσεις που συνεχίζουν τις μνημονιακές πολιτικές της περασμένης περιόδου» τονίζει και καταλήγει: «Η εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση τέτοιων πολιτικών, που πρόσφατα καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα απαντηθεί με δυναμικές κινητοποιήσεις». Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι από την πλατεία Μαβίλη διοργανώνουν, για το μεθεπόμενο Σάββατο, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που διαμαρτύρονται για απλήρωτη εργασία μηνών έως και χρόνων και για χαμηλούς μισθούς.

Επαναπροκήρυξη

Εν τω μεταξύ, την επαναπροκήρυξη 104 θέσεων για γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σε νοσοκομεία της περιφέρειας υπέγραψε, χθες, ο αναπλ. υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο του σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» για τη στήριξη των μονάδων του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή