Υπάρχει ακόμη δρόμος για την ισότητα των φύλων

Υπάρχει ακόμη δρόμος για την ισότητα των φύλων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες αμείβονται 10%-30% λιγότερο απ’ ό,τι οι άντρες συνάδελφοί τους για την ίδια δουλειά. Μόνο το 4,6% των διευθύνοντων συμβούλων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες και μόνο το 16% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών καταλαμβάνονται από γυναίκες, ενώ στα εθνικά Κοινοβούλια μόνο το 21,8% των εκπροσώπων είναι γυναίκες.

Επίσης, σε εκείνο που έχουν μικρότερο δικαίωμα οι γυναίκες, ακόμη και στον δυτικό, ισότιμο τυπικά για τα δύο φύλα κόσμο, είναι στην αυτοδιάθεση ή πιο απλά στον ελεύθερο χρόνο. Υπολογίζεται ότι η μέση γυναίκα αφιερώνει 1-3 περισσότερες ώρες ημερησίως από τους άνδρες για δουλειές του σπιτιού και 2-10 φορές περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των άλλων (παιδιά, ηλικιωμένοι, άρρωστοι). Τα στοιχεία ανέφερε η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος, μιλώντας στην ημερίδα του Δήμου Αθηναίων για την ισότητα των φύλων, στο πλαίσιο της εκστρατείας HeForShe του ΟΗΕ με πρέσβειρα την Emma Watson.

Η εκστρατεία αναδεικνύει ότι η ισότητα των φύλων αφορά και τους άνδρες, «αφορά τον κόσμο όπου θα ζήσουν τα παιδιά μας, οι κόρες και οι γιοι μας», τόνισε η κ. Δασκαλάκη. «Η ισότητα των φύλων, ως παράγων ελευθερίας των ανθρώπων και αποκατάστασης της δικαιοσύνης μεταξύ τους, είναι η πιο σημαντική διάσταση του κινήματος» συμπλήρωσε.

Χθες, στο πλαίσιο της καμπάνιας HeForShe, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και άνδρες δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς, ο Θάνος Βερέμης, ο Φίλιππος Δραγούμης κ.ά., υπέγραψαν τη δέσμευση στην ισότητα. Οπως αναφέρει το κείμενο: «H ισότητα των δύο φύλων δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα, είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρειάζεται και τη δική μου συμμετοχή. Δεσμεύομαι να αντιδράσω σε κάθε είδους βία και διάκριση εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών». Εως χθες, σε σύνολο 256.765 ανδρικών υπογραφών απ’ όλο τον κόσμο, μόνο 442 ήταν από την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή