Παράταση θητείας ειδικευομένων

Παράταση θητείας ειδικευομένων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα στους ειδικευόμενους γιατρούς να παρατείνουν τη θητεία τους, για όσο διάστημα απαιτείται έως την υπογραφή της σύμβασης από τον επόμενο γιατρό που θα καλύψει τη συγκεκριμένη θέση, δίνει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση των νοσοκομείων της χώρας.

Με εγκύκλιο που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στους διοικητές των νοσοκομείων, ενημερώνει ότι «στις περιπτώσεις που με τη λήξη της θητείας του ειδικευομένου ιατρού παραμένει κενή η οργανική του θέση, είναι δυνατόν κατόπιν αίτησής του, η οποία εγκρίνεται από τον διοικητή ή πρόεδρο του οικείου νοσοκομείου, να παραμείνει σε αυτή και μετά τη λήξη της σύμβασής του με το νοσοκομείο, με τις ίδιες αποδοχές μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον επόμενο ιατρό που θα καλύψει την οργανική θέση». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Ξανθού, η παρέμβαση αυτή καθίσταται επιτακτική «με δεδομένες τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των νοσοκομείων της χώρας από ιατρικό προσωπικό όπως αυτές μας γνωστοποιούνται επανειλημμένα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την καταγραφή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εντοπίζονται 3.500 ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 1.300 είναι υπερεπείγουσες. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει να γίνουν άμεσα 1.500 προσλήψεις γιατρών. Ενδεικτική περίπτωση των ελλείψεων γιατρών είναι και η πρόσφατη παραίτηση του μοναδικού παιδονευροχειρουργού του νοσοκομείου Παίδων  «Αγλαΐα Κυριακού»,  ο οποίος  επί  ενάμιση  χρόνο εφημέρευε μόνος του για 30 ημέρες τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας συγκρότησε χθες 12μελή ομάδα εργασίας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η ομάδα έχει διορία έως τις 27 Μαρτίου 2015 για να καταθέσει τις προτάσεις της.

Το υπουργείο ανακοίνωσε και τους νέους επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων του. Συγκεκριμένα, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων αναλαμβάνουν η αναπλ. καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Παν. Ιωαννίνων Κατερίνα Αντωνίου (πρόεδρος) και η νοσοκομειακός φαρμακοποιός Δέσποινα Μακριδάκη (αντιπρόεδρος). Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας η διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Aix-Marseille Πετρούλα Σαρτζετάκη και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ο καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής Παν. Αθηνών, Ανδρέας Καραμπίνης. Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, πρώην βουλευτής Ν.Δ. και συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο δικηγόρος-κοινωνιολόγος Ευστάθιος Πανταζής καθήκοντα αντιπροέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή