Ανασυγκρότηση ΕΣΥ με… επικεφαλίδες

Ανασυγκρότηση ΕΣΥ με… επικεφαλίδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλυψη των επειγουσών αναγκών των νοσοκομείων σε προσωπικό με 4.500 προσλήψεις, ισότιμη πρόσβαση πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της απάτης στον χώρο της Υγείας περιλαμβάνει το «Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΕΣΥ» που προωθεί η κυβέρνηση. Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας, απ’ όπου ανακοίνωσε τα βασικά σημεία πολιτικής για την Υγεία, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι «από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, να γίνει ξανά θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας». Πάντως, ο πρωθυπουργός αρκέσθηκε στο να εξαγγείλει τις «επικεφαλίδες» του σχεδίου για την Υγεία, χωρίς να θέσει ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε κοστολογημένα μέτρα, τα οποία το υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα εξειδικεύσει το επόμενο διάστημα.

O πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές στην Υγεία των τελευταίων 4-5 ετών, προαναγγέλλοντας κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων στο πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα τόνισε ότι «η παραμονή και παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. δεν είναι μόνο ζήτημα συμβάσεων και αριθμών, αλλά έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής των πολιτών» και κατηγόρησε τις «μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις» ότι επιδίωξαν «να εισβάλει το ιδιωτικό κεφάλαιο στη δημόσια σφαίρα, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση των πάντων».

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού, οι βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στην Υγεία αφορούν την ισότιμη πρόσβαση ανασφάλιστων και ασφαλισμένων στο ΕΣΥ και στο φάρμακο (σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης) και προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει ανοίξει διάλογος για την αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κατά προτεραιότητα θα στελεχωθούν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, τα ογκολογικά νοσοκομεία και οι δομές Ψυχικής Υγείας. Επίσης, σχεδιάζονται η ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η αναβάθμιση των γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών στα νοσοκομεία σε γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών, η υλοποίηση του εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, αλλά και η ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσω δημιουργίας κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι προωθούνται άμεσα η ενιαιοποίηση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και η υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στο σύστημα Υγείας. Από τις δράσεις κατά της διαφθοράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι που ίσως φθάνουν και το 10% του προϋπολογισμού για την Υγεία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, η οποία συνδέθηκε το 2012 με τη δημοσιοποίηση στοιχείων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, καθώς και του εξέταστρου των 5 ευρώ στο ΕΣΥ (η σχετική κοινή απόφαση των υπουργών Δ. Μάρδα, Π. Σκουρλέτη και Α. Ξανθού δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή