Εργα κατά μεταναστευτικών ροών, χωρίς διαγωνισμό έως τέλος του 2015

Εργα κατά μεταναστευτικών ροών, χωρίς διαγωνισμό έως τέλος του 2015

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xωρίς δημόσιο διαγωνισμό έως και το τέλος του χρόνου μπορούν να πραγματοποιούνται έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη δημόσια διοίκηση, που συζητείται στη Βουλή. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία παραβρέθηκε, δύο ακόμα τροπολογίες αναμένεται να ενσωματωθούν στο ίδιο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά στη μετακίνηση 250 δημοτικών αστυνομικών (πρώην δημοτικών αστυνομικών) στις υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής μεταναστών. Η δεύτερη αφορά στη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν έκτακτες προσλήψεις προσωπικού στα σύνορα για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Η υπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τη στέγαση και σίτιση των αιτούντων άσυλο μεταναστών σε δημόσια κτίρια. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «κτίρια υπάρχουν, τα χρήματα πρέπει να βρεθούν». Εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναμένει έκτακτα κονδύλια από την Ε.Ε. με βάση σχέδιο που έχει καταθέσει. «Εφόσον η χρηματοδότηση φτάσει στο τέλος Ιουνίου, όπως αναμένεται, δεν υπάρχει χρόνος για διαγωνιστικές διαδικασίες» είπε η ίδια.

Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, «για θέματα στέγασης, σίτισης, υγιεινής και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα είναι δυνατή στις σχετικές δημόσιες συμβάσεις έργων, εκπόνησης μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, η εφαρμογή άπαξ της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού. Η προαναφερόμενη διαδικασία ισχύει για τα θέματα συμβάσεων που αφορούν κάθε κατηγορία υποδομών και υπηρεσιών και κάθε τόπο εγκατάστασής τους». Η έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μη διασφάλιση των πλεονεκτημάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή