Ανανέωση συμβάσεων καθαριότητας

Ανανέωση συμβάσεων καθαριότητας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας, ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις, ακόμα και αυτές που έληξαν, των υπηρεσιών καθαριότητας στα δημόσια κτίρια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκροτείται και ειδική επιτροπή η οποία θα κοστολογήσει τις δαπάνες καθαριότητας σε όλο το Δημόσιο, προκειμένου σταδιακά οι ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού να αντικατασταθούν από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αρχής γενομένης από το 2016.

Ειδικότερα, σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνεται ότι η ανανέωση ή επανασύναψη συμβάσεων αφορά το σύνολο των κτιρίων του Δημοσίου, δηλαδή κτίρια που στεγάζουν ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ αλλά και τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2015, μπορούν να επισυνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Ειδικά για τα πανεπιστήμια, επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι δυνατή η σύναψη ατομικών συμβάσεων καθαρισμού με βάση άλλες ισχύουσες διατάξεις, ιδίως σε χώρους όπως η εκπαίδευση, όπου ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης ακολουθεί τη διάρκεια του σχολικού έτους. Βέβαια, για τα πανεπιστήμια η συμμόρφωση με την εγκύκλιο είναι προαιρετική λόγω του αυτοδιοίκητου που έχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όμως θεωρείται ότι θα λύσει τα χέρια των διοικήσεων των ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αντιμετωπίζει προβλήματα καθαριότητας λόγω των δικαστικών εμπλοκών στη διαδικασία κατοχύρωσης της σύμβασης καθαριότητας μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού. Μάλιστα, η Φιλοσοφική Σχολή ανέστειλε τη λειτουργία της πέρυσι, καθώς σκουπίδια είχαν κατακλύσει όλο το κτίριο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν έληξε η σύμβαση με τον εργολάβο που είχε αναλάβει την καθαριότητα.

Με αναδρομική ισχύ

Η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, η οποία έρχεται σε συμπλήρωση του προσφάτως ψηφισθέντος Ν. 4325/2015, έχει αναδρομική ισχύ, καθώς αφορά και όσες συμβάσεις έληξαν πριν από την έκδοσή της. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος, οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου θα πρέπει να καλύπτονται από προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και όχι ορισμένου χρόνου, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επέλεξε την ανανέωση όλων των συμβάσεων, ακόμη και των ατομικών, ως μεταβατική λύση, προκειμένου να προσδιοριστούν ακριβώς οι ανάγκες του Δημοσίου για προσωπικό καθαριότητας που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μελετηθεί, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους, η καλύτερη μόνιμη λύση του θέματος.

Κατόπιν αυτών, στόχος της εγκυκλίου είναι να ρυθμίσει προσωρινά την κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας των δημόσιων υπηρεσιών, με την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων ή την επανασύναψη όσων έχουν λήξει πρόσφατα, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση και για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή