Πόλεμος ανακοινώσεων για τα σκουπίδια με φόντο την επιβολή προστίμων

Πόλεμος ανακοινώσεων για τα σκουπίδια με φόντο την επιβολή προστίμων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνο ημέρες προτού ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα, πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και στον προκάτοχό της, Γιάννη Σγουρό.

Η κ. Δούρου απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Σγουρού για μη τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών της, σύμφωνα με τις οποίες θα έκλεινε ο ΧΥΤΑ Φυλής, θα μεταφερόταν ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων και θα σταματούσε το καθεστώς των εργολάβων.

«Mας κατηγορείτε για συνέπεια και τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων», λέει η περιφερειάρχης στο επιχείρημα του κ. Σγουρού ότι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής (ΕΔΣΝΑ), φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, πρόεδρος του οποίου είναι ex officio ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής, πλήρωσε σε εποχή οικονομικής κρίσης τις εταιρείες και τα κοινοπρακτικά σχήματα που προσφέρουν υπηρεσίες στον ΧΥΤΑ Φυλής. «Ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί και καταφέρνει να είναι συνεπής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και απέναντι στους εργαζομένους του και στις συμβατικές του υποχρεώσεις, αποφεύγοντας την επιβολή οικονομικών ρητρών αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων. Η χρόνια απαξίωση των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ οδήγησε τον Σύνδεσμο στην εξάρτηση από τις εταιρείες», τονίζει.

Υπενθυμίζει επίσης «σε όσους έχουν αδύνατη μνήμη» ότι η «νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας που προγραμμάτιζε η τέως διοίκηση να κατασκευαστούν εντός του ΟΕΔΑ της Φυλής. Θυμίζουμε ότι οι συμπράξεις με τους κατασκευαστές των μονάδων θα είχαν διάρκεια τουλάχιστον 27 χρόνια». Η κ. Δούρου επαναλαμβάνει την απόφασή της να κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα και αφού αλλάξει ριζικά το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Τονίζει επίσης ότι και ο αποτεφρωτήρας θα μεταφερθεί, όπως έχει εξαγγελθεί, μόλις βρεθεί ο χώρος που απαιτείται εκτός αστικού ιστού. Ενημερώνει επίσης μέσω ανακοίνωσής της ότι η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί «το αργότερο έως το τέλος του 2015. Με αυτή την αναθεώρηση κλείνει ο κύκλος του απαρχαιωμένου, καθόλα αποτυχημένου, συγκεντρωτικού μοντέλου», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή