Τα σύντομα δρομολόγια διακινητών

Τα σύντομα δρομολόγια διακινητών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή θα ήταν σύντομη. Η έξοδος από την Ελλάδα, ζήτημα λιγότερο μιας ώρας. Το πράσινο Toyota, όμως, δεν πρόλαβε να φτάσει μακριά. Τη νύχτα της 7ης Ιανουαρίου παρέλαβε τέσσερις πρόσφυγες και από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκε προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο ύψος της Χαλάστρας, αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα. Ο έλεγχος των επιβατών που ακολούθησε έκρυβε μια έκπληξη.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» αστυνομικές πηγές, ο 55χρονος οδηγός φέρεται να πρότεινε έναντι αμοιβής 100 ευρώ να μεταφέρει τους τέσσερις Σύρους από τη Θεσσαλονίκη στην οριογραμμή των Ευζώνων Κιλκίς. Από εκεί θα συνέχιζαν με τα πόδια το ταξίδι τους προς τον Βορρά. Αντίστοιχες συλλήψεις οδηγών για διευκόλυνση εξόδου μεταναστών από την Ελλάδα έχουν γίνει ρουτίνα για τους αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή των ΚΤΕΛ, του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων. Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε αυτά τα μέρη έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 60 διακινητές. Ο οδηγός του πράσινου Toyota, όμως, ήταν παλιός γνώριμος των αρχών. Εδώ και χρόνια λειτουργούσε ως άτυπος πληροφοριοδότης τους.

Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης κοντά στη συνοριακή γραμμή και μόνιμος κάτοικος της περιοχής συνήθιζε να καλεί συχνά την ΕΛ.ΑΣ. για θέματα παράτυπης μετανάστευσης. «Συνέχεια προσπαθούσε να μας βοηθήσει. Εδειχνε ιδιαίτερο ζήλο. Επαιρνε το 100 για να καταγγείλει ύποπτα οχήματα που μετέφεραν μετανάστες στα σύνορα. Τις περισσότερες φορές οι πληροφορίες του αποδεικνύονταν έγκυρες», λέει στην «Κ» αστυνομικός που γνωρίζει τον 55χρονο. «Αρκετοί συνάδελφοι αισθάνθηκαν προδομένοι όταν έμαθαν ότι συνελήφθη. Φαίνεται πως προσπαθούσε να μας ρίξει στάχτη στα μάτια καταγγέλλοντας ανταγωνιστές του».

Τα υπηρεσιακά σημειώματα αναστολής απέλασης που δίνονται στους πρόσφυγες μετά την ταυτοποίησή τους από τις αρχές περιλαμβάνουν τον περιοριστικό όρο της μη μετάβασης σε συνοριακούς νομούς, όπως το Κιλκίς. Ελεγκτές του ΟΣΕ και οδηγοί λεωφορείων και ταξί έχουν ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ότι οφείλουν να εξετάζουν τη νομιμότητα των εγγράφων των επιβατών. Αυτές οι απαγορεύσεις έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια μια νέα μορφή διακίνησης μέχρι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Αστυνομικός που έχει χειριστεί σχετικές υποθέσεις λέει στην «Κ» ότι οι οδηγοί χρεώνουν συνήθως έως 200 ευρώ τη μεταφορά. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν μικρά οχήματα για να μην κινήσουν υποψίες, επιβιβάζοντας έως και τέσσερις μετανάστες. Υπήρξε όμως και περιστατικό διακίνησης με φορτηγό στα τέλη Μαΐου που μετέφερε 34 ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβη στις 26 Απριλίου, μπορεί να χρησιμοποιούν άλλο όχημα ως προπομπό. Εφόσον το προπορευόμενο αυτοκίνητο αντιληφθεί την παρουσία αστυνομικών ειδοποιεί τον διακινητή να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Προορισμός αυτών των δρομολογίων είναι συγκεκριμένα σημεία κοντά στα σύνορα. Μόλις τα προσεγγίσουν, αφήνουν τους μετανάστες και τους λένε να περπατήσουν μέχρι τα παλιά διόδια ή τις σιδηροδρομικές γραμμές όπου θα τους παραλάβει άλλος διακινητής για να τους περάσει με τα πόδια στην ΠΓΔΜ. Επειτα θα τους αναλάβουν άλλα κυκλώματα με σκοπό να τους μεταφέρουν στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας και από εκεί σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται και απόπειρες κερδοσκοπίας από καντίνες που πωλούν το μπουκάλι νερό έως και δύο ευρώ στους διερχόμενους μετανάστες.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που επιχειρούν το πέρασμα στην ΠΓΔΜ είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Οι τέσσερις Σύροι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του 55χρονου δήλωσαν στις αστυνομικές αρχές ότι είχαν φτάσει στην Κω από την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2014. Τον ίδιο μήνα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη και έμειναν σε διάφορα ξενοδοχεία, ώσπου συνάντησαν τον 55χρονο. «Εδώ γίνεται της τρελής, είναι γεμάτο με κόσμο», είπε ο 55χρονος στην «Κ» για τα καραβάνια μεταναστών που βλέπει καθημερινά έξω από την επιχείρησή του. «Δεν θα ήθελα να μιλήσω για την υπόθεση», είπε όταν ρωτήθηκε για την παράνομη μεταφορά που φέρεται να έκανε και είναι σε εκκρεμότητα δικαστικά. «Είναι προσωπικό», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή