ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλημμυρίδα μεταναστών στην Αθήνα

plimmyrida-metanaston-stin-athina-2088395

«Οι αριθμοί είναι τεράστιοι. Πρόκειται για μια κατάσταση που ισορροπεί επικίνδυνα. Δεν ξέρουμε τις αντοχές του «συστήματος» γιατί δεν υπάρχει σύστημα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε πού πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Θυμάστε τους 650 Σύρους που είχαν μαζευτεί στο Σύνταγμα; Είχα πει τότε ότι θα φτάσει η στιγμή που αυτό το νούμερο θα μας φαίνεται αστείο» λέει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων. Μόλις το προηγούμενο Σάββατο 1.700 πρόσφυγες από τη Λέσβο, έφθασαν στον Πειραιά, από εκεί στην Ομόνοια και από εκεί στο… πουθενά. Καθημερινά υπολογίζεται ότι φθάνουν στην Αθήνα 200-300 πρόσφυγες που έρχονται από Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω.

Ηταν όμως η πρώτη φορά που ταξίδεψαν τόσοι πολλοί συντεταγμένα με πλοίο της γραμμής. Το δρομολόγιο προγραμματίστηκε εκτάκτως για να αποσυμφορηθεί το νησί που είχε φτάσει να φιλοξενεί πάνω από 6.000 πρόσφυγες. Οι περισσότεροι πλήρωσαν οι ίδιοι το εισιτήριό τους, λέει ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση «μετακομίζουμε Αθήνα» που οργανώθηκε το Σάββατο. Ανθρωποι του δήμου Αθηναίων το ίδιο βράδυ έκαναν μια βόλτα σε κεντρικές πλατείες αναζητώντας τους νεοαφιχθέντες αλλά δεν βρήκαν κόσμο.

Ομως, χθες το πρωί οικογένειες με παιδιά και μπαγκάζια φάνηκαν σε κομβικά σημεία της πόλης. Και όσο η ώρα περνούσε όλο και περισσότεροι συγκεντρώνονταν. «Ψάχνουν να βρουν ποιος θα τους μεταφέρει σε άλλες χώρες. Θέλουν να έρθουν σε επαφή με κάποιους να οργανώσουν το ταξίδι τους. Δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Γι’ αυτό δεν κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα» λέει ο κ. Παπαγιαννάκης. Μέχρι να τα καταφέρουν -αν τα καταφέρουν- βρίσκουν καταφύγιο όπου μπορούν.

Ο δήμαρχος καλείται να αντιμετωπίσει την οργή των πολιτών ειδικά στις συνοικίες που δέχονται μεγάλη επιβάρυνση. «Τη στιγμή που οι ροές προσφύγων προς τη χώρα μας εντείνονται ακατάπαυστα, η τακτική της άναρχης και χωρίς κανένα σχέδιο διοχέτευσής τους στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται. Δυστυχώς, το κέντρο της πρωτεύουσας χρησιμοποιείται απροκάλυπτα, ως μία χοάνη που μέσα της επιχειρείται να χαθούν οι φόβοι, οι ελπίδες και εν τέλει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων. Η πόλη της Αθήνας δεν αντέχει άλλο αυτή τη μεταχείριση. Ευκαιρίες και άφθονοι πόροι για συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος υπάρχουν στην Ε.Ε., αρκεί να έχουμε σχέδιο και πολιτική βούληση να τα αξιοποιήσουμε. Είναι επιβεβλημένο τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών να μετατραπούν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και να λειτουργήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιβάλλεται, επίσης, να αξιοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό και παροπλισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις» λέει.

Ο Σάμερ Γιουσέφ μέλος του συλλόγου Σύρων μένει 20 χρόνια στην Ελλάδα και τον τελευταίο καιρό δεν ξέρει ποιον να πρωτοβοηθήσει. «Χτυπάει το τηλέφωνο το πρωί και μου λένε έλα στην Ομόνοια. Πάω και βλέπω περίπου 100 άτομα. Τους ρωτάω τι κάνετε εδώ και μου λένε θέλουμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Τι να κάνουν; Να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα. Κοιμούνται 15 άτομα σε ένα δυάρι. Οσοι έχουν λεφτά, πληρώνουν τους διακινητές και τους βάζουν στο αεροπλάνο. Χρειάζεται ένα μέρος τουλάχιστον για τις γυναίκες και τα παιδιά. Και οι άντρες, δεν πειράζει», λέει.

Ο δήμος της Αθήνας έχει προσφερθεί να… παράσχει βοήθεια αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τον κάνει μέρος του σχεδίου. Ισως γιατί δεν εφαρμόζεται κανένα συγκεκριμένο σχέδιο. «Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε, οπότε ελπίζουμε ότι θα βρουν την άκρη μόνοι τους και θα εξαφανιστούν» παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος. «Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα είναι τόσοι που δεν θα χωρούν πουθενά. Και τότε θα σκάσει η βόμβα» ομολογεί.