Safe Water Sports: λιγότερα ατυχήματα στη θάλασσα

Safe Water Sports: λιγότερα ατυχήματα στη θάλασσα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση σε θανάτους από πνιγμό κατέχει πανευρωπαϊκά η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ετησίως καταγράφονται περίπου 450.000 θάνατοι από πνιγμό στον κόσμο.

Τη ζωή τους στη θάλασσα χάνουν κατά μέσο όρο 400 άνθρωποι στην Ελλάδα, εκ των οποίων 35 είναι παιδιά και έφηβοι. Το 80% των θυμάτων είναι άνδρες. Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία οι πνιγμοί παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στη χώρα μας.

Το 70% των πνιγμών σημειώνεται στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Οπως είναι αναμενόμενο, το 67% των πνιγμών καταγράφεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στην Ευρώπη (Ε.Ε. 27) τραυματίζονται κάθε χρόνο 50.000 άτομα κατά τη συμμετοχή τους σε θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες με σκάφη, ενώ καταγράφονται περισσότεροι από 5.000 θάνατοι ετησίως. Στη χώρα μας περίπου 100 άτομα αποτελούν τον ετήσιο απολογισμό δυστυχημάτων στη θάλασσα και στο νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία έως 14 ετών.

Ενίσχυση ασφάλειας

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ασφάλειας και του ελέγχου των αθλητικών (κυρίως) δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε παραλίες και ξενοδοχεία. Βασικός στόχος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Safe Water Sports είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα που άπτονται της δραστηριότητας στο νερό και στη θάλασσα. Αφορμή για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας στάθηκε το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε πέρσι το καλοκαίρι στη Μύκονο, όπου ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης έχασε τη ζωή του κάνοντας θαλάσσιο σπορ.

Από τότε πολύς λόγος έχει γίνει για τους ελέγχους και τη νομιμότητα των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες δραστηριότητες (σπορ και ψυχαγωγία). Την εποπτεία και τον έλεγχο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών διατηρεί το Λιμενικό Σώμα, και τα λιμεναρχεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν την έκδοση των σχετικών αδειών. Παράλληλα οι δήμοι δημοπρατούν τα τετραγωνικά της παραλίας πάνω στα οποία θα εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν χωρίς άδεια, ενώ οι έλεγχοι είναι πλημμελείς.

Το Safe Water Sports συνεργάζεται με το Λιμενικό Σώμα για να συνταχθεί ο «Δωδεκάλογος ασφαλείας», τον οποίο θα πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αυτές, όπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Απόστολος Καγκελάρης. Παράλληλα, προχωράει στην τεχνική στήριξη του Λιμενικού Σώματος για την οργάνωση ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των αδειών των επιχειρήσεων. Προτείνει επίσης μια σειρά από μέτρα που θα αυστηροποιήσουν και θα εκσυγχρονίσουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των επιχειρήσεων αυτών.

Μέσω της ιστοσελίδας www.safewatersports.gr μπορούν Ελληνες και ξένοι να αναζητήσουν μια επιχείρηση και να μάθουν πληροφορίες γι’ αυτήν, αλλά και να αξιολογήσουν και να σχολιάσουν τις επιχειρήσεις. «Το Safe Water Sports θα γίνει η συνισταμένη που θα ενώσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, με πρωταρχικό κοινό στόχο όλων τη μέριμνα για την ασφάλεια» τόνισε ο κ. Καγκελάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή