Ν. Αλιβιζάτος: «Η τέχνη δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις»

Ν. Αλιβιζάτος: «Η τέχνη δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία παραλείψεων ως προς την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του ρατσισμού καταλογίζει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) στην τελευταία της έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παρότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο, εντούτοις διαπιστώνεται έξαρση του φαινομένου, το οποίο καταγράφεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν η «Ρητορική του μίσους: διαδρομές του ρατσισμού στον δημόσιο λόγο». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της «Κ» Ξένια Κουναλάκη, πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στο θέμα του θρησκευτικού ρατσισμού, όπως παρουσιάζεται κυρίως μέσα από σκίτσα εφημερίδων και περιοδικών. Ως κορυφαίο παράδειγμα χρησιμοποίησε τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo για τον Μωάμεθ και υποστήριξε ότι στόχος δεν ήταν η προσβολή του θρησκεύματος αλλά η άσκηση κριτικής. «Δεν τίθεται θέμα μισαλλόδοξου λόγου. Πρόκειται για σκωπτικό λόγο κατά της στάσης ζωής και όχι της θρησκείας», τόνισε ο καθηγητής θέτοντας ως ποιοτική παράμετρο της προσβολής «το πλαίσιο στο οποίο διαχέεται ο σατιρικός λόγος». «Κατά την άποψή μου ήταν εσφαλμένη η προσωρινή απαγόρευση προβολής του “Τελευταίου πειρασμού” και η απαγόρευση κυκλοφορίας του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη “Μ εις την Ν”», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η τέχνη και η σάτιρα δεν θα πρέπει να υποχωρούν σε πιέσεις.

Από την πλευρά της η κ. Κουναλάκη, δίνοντας επίκαιρα παραδείγματα από τα ΜΜΕ αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, εξέφρασε την άποψη ότι «το επίπεδο του ρατσισμού στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές. Είναι σύμπτωμα τον καιρών, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) Christian Ahlund και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, ενώ ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου, κατά την τοποθέτησή του, ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Κατά του Ρατσισμού με στόχο τη χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής και τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και την κατάρτιση καταλόγου με αδικήματα τα οποία εξετάζεται να τιμωρούνται αυστηρότερα εφόσον έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ρατσιστικού μίσους. «Ο ρατσισμός και οι εκδηλώσεις του έχουν βαρύ παρελθόν και μάλλον βαρύ μέλλον», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη για λήψη μέτρων επί του πρακτέου. «Η ρητορική του μίσους εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη αλλά ελπίζω να αναπτυχθεί αντίστοιχα και η πρακτική για την αντιμετώπισή του», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή