Σύσταση ομάδων παρακολούθησης φαρμακευτικής κατανάλωσης

Σύσταση ομάδων παρακολούθησης φαρμακευτικής κατανάλωσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «στενή» παρακολούθηση της φαρμακευτικής κατανάλωσης έχουν προχωρήσει οι υγειονομικές αρχές της χώρας, που διαβεβαίωναν χθες ότι προς το παρόν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνστ. Λουράντος, οι όποιες ελλείψεις παρατηρούνται είναι ίδιες με εκείνες που υπήρχαν και το προηγούμενο διάστημα, ενώ εκτιμά ότι ουσιαστικές ελλείψεις λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει από το Σάββατο η χώρα ενδέχεται να εμφανιστούν ύστερα από 10-15 ημέρες.

Χθες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Παρακολούθησης της φαρμακευτικής κατανάλωσης και Ομάδας Παρακολούθησης της επάρκειας των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, προς το παρόν η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη».

Ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής κάλεσε χθες όλους τους εμπλεκομένους να διασφαλίσουν τη συνήθη ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία, ενώ ζήτησε από τη φαρμακοβιομηχανία να τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων φαρμάκων (τουλάχιστον 90 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος).

Τροφοδοσία

Δεν έλειψαν και τα προβλήματα όσον αφορά την τροφοδοσία των φαρμακείων: κάποιες φαρμακαποθήκες ζητούσαν να πληρωθούν μετρητοίς για να προμηθεύσουν φάρμακα, ενώ δεν παρείχαν τις ποσότητες σκευασμάτων που τους ζητούσαν τα φαρμακεία, επικαλούμενες περιορισμούς παράδοσης ποσοτήτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος διαβεβαίωνε χθες ότι «υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος».

Να μην υποκύψουν σε ενδεχόμενες πιέσεις πολιτών για άσκοπη προμήθεια φαρμάκων ζητεί από τους γιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο ΠΙΣ κάλεσε τους γιατρούς να συνταγογραφούν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε αρρώστου και όχι σύμφωνα με ενδεχόμενα αιτήματα ασθενών για προμήθεια φαρμάκων, τα οποία πιθανώς δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά στα μέλη του να εξυπηρετούν πολίτες χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή έως και τις 6 Ιουλίου 2015. Να εξυπηρετούν δωρεάν τους ασθενείς που αδυνατούν να πληρώσουν καλεί τους γιατρούς της συμπρωτεύουσας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή