Δεν προλαβαίνουν να πωλούν τρόφιμα μακράς διαρκείας

Δεν προλαβαίνουν να πωλούν τρόφιμα μακράς διαρκείας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 35% μέσα σε δύο μόλις ημέρες κατέγραψαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς από το Σάββατο οι καταναλωτές έσπευσαν να προμηθευθούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η μεγάλη ζήτηση ειδικά σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια και το γάλα εβαπορέ, είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται χθες στα ράφια των καταστημάτων ελλείψεις για κάποιες ώρες, οι οποίες αποδίδονται όχι σε ανεπάρκεια αγαθών, αλλά στην αδυναμία του μηχανισμού –αποθήκες και μεταφορές– να ανεφοδιάσει γρήγορα τα καταστήματα. Ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί την ίδια ώρα στον εισαγωγικό κλάδο, με επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων να αποστέλλουν αιτήματα στην ειδική Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συγκροτηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ θυμίζει πλέον λίγο τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο και διαφοροποιείται αναλόγως των εξελίξεων. Το μεσημέρι υποχώρησε λίγο η κίνηση, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες περί επανεκκίνησης της διαπραγμάτευσης. Μία ώρα μετά αυτό άλλαξε και η κίνηση αυξήθηκε πάλι», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς έδωσε χθες για μία ακόμη φορά και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία πραγματοποίησε χθες ελέγχους και τιμοληψίες σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Από τους ελέγχους στην Αττική, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φωκίδα, στη Λήμνο, στα Ιωάννινα, στα Γρεβενά, στα Χανιά και στη Σαντορίνη δεν παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις ή υπερτιμολογήσεις ούτε και ελλείψεις σε προϊόντα. Μάλιστα, στα οπωροκηπευτικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση των τιμών.

Εντονη ανησυχία επικρατεί στους εισαγωγείς, κυρίως ευπαθών προϊόντων, όπως κρέατα, ψάρια και οπωροκηπευτικά. Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι φορτωτικές έχουν εγκριθεί από τους προμηθευτές αντιπροσώπους, θα πρέπει να εγκριθούν οι τραπεζικές συναλλαγές από την ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) κ. Π. Σταμπουλίδη, επάρκεια αγαθών στα εισαγόμενα ψάρια και κρέατα υπάρχει μέχρι το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η Ενωση Εμπόρων Κρέατος Μακεδονίας – Θράκης Θεσσαλίας ζήτησε με επιστολή της την έγκριση ως αναγκαίων των συναλλαγών για τις εισαγωγές κρέατος.

Τον κίνδυνο καταστροφής ευπαθών πρώτων υλών και τροφίμων από την καθυστέρηση στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιών επεσήμανε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο ΣΕΒ τονίζει ακόμη ότι η ειδική επιτροπή –η οποία, σημειωτέον, είναι πενταμελής– δεν θα προλαβαίνει να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έγκριση κατ’ εξαίρεση τραπεζικών συναλλαγών για τις εισαγωγές. Τούτο επισημάνθηκε χθες και από την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χρ. Σακελλαρίδη κατά τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της Enterprise Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή