Αντικατάσταση 32 δικαστών – εφόρων λόγω απροθυμίας

Αντικατάσταση 32 δικαστών – εφόρων λόγω απροθυμίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι δικαστικές αρχές προκειμένου να είναι έτοιμος ο μηχανισμός διενέργειας του δημοψηφίσματος στις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν εκ των πραγμάτων τεθεί, με τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και των δικαστικών που ορίζονται υπεύθυνοι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με την εικόνα που διαθέτουν ο Αρειος Πάγος και η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου που χειρίζονται τον όγκο των διορισμών των δικαστικών αντιπροσώπων σε όλη την επικράτεια, η αποδοχή δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και συμβολαιογράφων που καλούνται να διενεργήσουν το δημοψήφισμα είναι έως τώρα σημαντική.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί αποδοχής των διορισμών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συνολικά διορίζονται 7.500 περίπου δικαστικοί αντιπρόσωποι. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν αποδεχθεί τον διορισμό τους οι περισσότεροι και περί τους 2.200 έμεναν ακόμη να απαντήσουν.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια διορίζονται, όπως προκύπτει από τον Αρειο Πάγο, 24.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι και για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος έχουν οριστεί οι ίδιοι –και στα ίδια εκλογικά τμήματα– που είχαν οριστεί για την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου.

Οι επιδόσεις, λόγω ελλείψεως χρημάτων για «κούριερ», γίνονται ηλεκτρονικά προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες και στη συνέχεια τα διοριστήρια τυπώνονται σε χαρτί και σφραγίζονται όπως προβλέπει ο νόμος.

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει στο αρμόδιο τμήμα (Α΄ Τμήμα) του Αρείου Πάγου η απροθυμία των δικαστών που ορίζονται ως επόπτες (έφοροι) στις εκλογικές περιφέρειες, καθώς έως αργά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, από τους 85 συνολικά δικαστές και εισαγγελείς – εφόρους που είχαν διοριστεί για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, οι 32 επικαλέστηκαν διάφορα κωλύματα και δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους.

Μετά ταύτα, και όπως βεβαιώνουν ανώτατοι δικαστικοί, το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου προχώρησε σε αντικαταστάσεις των αρχικά διορισμένων δικαστικών (είναι συνήθως εφέτες και αντεισαγγελείς εφετών) ορίζοντας άλλους στις θέσεις τους.

Πηγές από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ωστόσο, απέδιδαν την απροθυμία των δικαστικών λειτουργών στις μικρές αποζημιώσεις που δίδονται από το Δημόσιο, αποκλείοντας κάθε άλλο λόγο για τις αντικαταστάσεις που σημειώθηκαν σε δικαστικούς – εφόρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών στον Αρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού δικαστικών αντιπροσώπων και εφόρων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά σήμερα το βράδυ, ενώ τα όποια κενά παρουσιαστούν θα καλυφθούν με αναπληρωματικούς που έχουν ήδη διοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή