Νέα επεισόδια μεταναστών στη Λέσβο

Νέα επεισόδια μεταναστών στη Λέσβο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου περιγράφεται πλέον η κατάσταση στη Λέσβο, όπου καθημερινά σημειώνονται συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών, με κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή. Σήμερα στο λιμάνι του νησιού υπήρξε ένταση και μικροτραυματισμοί μεταξύ των μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων, καθώς οι Αφγανοί θεωρούν ότι υπάρχει διαφορετική, προνομιακή μεταχείριση προς τους Σύρους. Επίσης στον καταυλισμό του δήμου, στον Καρά-Τεπέ, οι περίπου 4.000 φιλοξενούμενοι απέκλεισαν τον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη τουαλετών. Μόλις χθες, η φήμη ότι στη Σάμο δεν δόθηκε συσσίτιο, καθώς η εταιρεία κέτερινγκ έχει να πληρωθεί μήνες, προκάλεσε πανικό και στους μετανάστες στη Λέσβο. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν έφτασε το φορτηγάκι του κέτερινγκ στο κέντρο όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, να γίνουν επεισόδια, αφού κυκλοφορούσε η «είδηση» ότι το φαγητό δεν φτάνει για όλους.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν καθημερινά στα παράλια του νησιού αλλά και στη Σάμο και τη Χίο δεν είναι διαχειρίσιμος με τις υπάρχουσες συνθήκες και υποδομές, διαμηνύουν οι δήμαρχοι. Επιπλέον η τοπική αυτοδιοίκηση, που πρέπει να αντιμετωπίσει όσα συμβαίνουν, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, δεν διαθέτει αρμοδιότητα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Μόνο σήμερα με έχουν ειδοποιήσει ότι από τις παραλίες του νησιού έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον 350 άτομα. Κάθε φορά που έχει μπουνάτσα, ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα θα μαζέψουμε δεκάδες ανθρώπους», λέει ο δήμαρχος Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς. Στο νησί δεν υπάρχει «θεσμοθετημένος» χώρος υποδοχής μεταναστών, αλλά οι πραγματικές ανάγκες υπαγορεύουν τις λύσεις. «Επεκτείνοντας μια παλαιά δομή μικρής χωρητικότητας, μπορούμε να φιλοξενήσουμε 400 άτομα. Ομως δεν επαρκεί ο χώρος», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Στη Σάμο το πρόβλημα σίτισης λύθηκε προσωρινά. «Βρέθηκε τρόπος για να εξοφληθούν κάποια χρήματα σε αυτούς που έχουν αναλάβει το κέτερινγκ. Ομως τους χρωστούν 250.000 ευρώ», λέει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όταν σταμάτησε η σίτιση στους μετανάστες, γιατί όλοι απευθύνονταν στον δήμαρχο, αν και «ο δήμος δεν έχει καμία σχέση με τα κονδύλια σίτισης». Ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί ότι απαιτείται σχέδιο δράσης που θα συζητηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση που βρίσκεται στον τόπο των προβλημάτων. «Δεν μπορεί να έχεις μια ανοιχτή δομή σε απόσταση 900 μέτρων από τα τουρκικά παράλια, γιατί σε τόση απόσταση βρίσκεται το κέντρο υποδοχής στη Σάμο. Οταν σταμάτησε η σίτιση, όσοι από τους μετανάστες είχαν χρήματα βγήκαν στην πόλη. Οι υπόλοιποι βρέθηκαν σε απόγνωση», λέει.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κρούει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες πρόσβαση σε μετρητά, δεν θα μπορεί να παράσχει προμήθειες στο κύμα προσφύγων στα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή