Επί 28 χρόνια πόλος έλξης του φιλελληνισμού

Επί 28 χρόνια πόλος έλξης του φιλελληνισμού

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα στίχο του Διονυσίου Σολωμού, γραμμένο στα ιταλικά στο πρωτότυπο, που λέει: "Chiudi nella tua anima la Grecia: ti sentirai fremer per entro ogni genere di grandezza. E sarai felice". "Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα: και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταράει κάθε είδος μεγαλείου. Και θα είσαι ευτυχισμένος". Αυτή είναι η ευχή μου για όλους μας, για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα τους αλλά και για όσους παραμένουν στην Ελλάδα μας: να μην ξεχάσουμε ό,τι καλό έχουμε ζήσει για να αντιμετωπίσουμε με θάρρος το παρόν, και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον καλύτερο και πιο ευτυχισμένο. Σας ευχαριστώ». Με τα λόγια αυτά τέλειωσε το λόγο της καταχειροκροτούμενη, η Ιταλίδα Μάρτα Ντιέλι στην τελετή λήξης του φετινού 28ου προγράμματος ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών). Στο πρόγραμμα δίδαξαν 30 πανεπιστημιακοί και μετείχαν 159 διδασκόμενοι (φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 81 ξένων ΑΕΙ) από 30 χώρες. Κατά τη διάρκεια των 28 χρόνων στο πρόγραμμα μετείχαν 6.023 σπουδαστές -ουσιαστικά «πρεσβευτές του ελληνισμού» σε όλο τον κόσμο-, ορισμένοι ελληνικής καταγωγής, από 629 ΑΕΙ σε 78 χώρες.

Φέτος λειτούργησαν επτά τμήματα, στα οποία διδασκόταν για τέσσερις ώρες καθημερινά η Νέα Ελληνική Γλώσσα. Εγιναν, επίσης, διαλέξεις Λογοτεχνίας, Τέχνης και Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, για το Βυζάντιο, το Μακεδονικό Ζήτημα, την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1988 με πρόταση του τότε πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου (με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), με στόχο να υπηρετήσει το όραμα του πρώτου πρύτανη του ιδρύματος Κωνσταντίνου Σχινά, το ΕΚΠΑ να λειτουργήσει ως πόλος έλξης του απανταχού ελληνισμού και φιλελληνισμού. Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν ο κ. Σταθόπουλος, ο νυν πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου και η «ψυχή» του προγράμματος Παναγιώτης Κοντός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή