Πανεπιστημιακοί ζητούν άμεσες μεταρρυθμίσεις

Πανεπιστημιακοί ζητούν άμεσες μεταρρυθμίσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αρχή της χώρας σημαίνει επένδυση στην Παιδεία. Αυτό πρεσβεύουν τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015», και ζητούν από την κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Πρώτο βήμα είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου «κουρελού», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ειδικότερα, στο κείμενό τους οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι «τις κρίσιμες αυτές ώρες και εν όψει μιας νέας αρχής για την πατρίδα μας, καλούμε όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να θέσουν στο επίκεντρο της προσοχής τους την Παιδεία και να την προφυλάξουν από κομματικές σκοπιμότητες, βεβιασμένες κινήσεις και αναχρονιστικές επιλογές. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατόρθωσε, σε λίγους μόνο μήνες, με περισσό αυταρχισμό, να ακυρώσει επιτεύγματα και μεταρρυθμίσεις που η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίστηκε για χρόνια να πετύχει, αποδεικνύοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση αιτημάτων συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στις οργανώσεις εκπαιδευτικών, ισχνών αλλά “δυναμικών” μειοψηφιών του “όχι σε όλα”». Και συνεχίζουν καλώντας την κυβέρνηση «να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και να καταργήσει τους νόμους για την Εκπαίδευση που έχει ήδη ψηφίσει, οι οποίοι πλήττουν την αξιοκρατία, καταργούν την αριστεία, προωθούν τον κομματισμό, ενθαρρύνουν τη συναλλαγή και τη διαπλοκή στον χώρο της εκπαίδευσης, οδηγούν στην απομόνωση της ελληνικής Παιδείας από τα διεθνή δρώμενα και, τελικά, οδηγούν σε Grexit την Εκπαίδευση. Την καλούμε να προχωρήσει σε πραγματικά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, μετά από ειλικρινή διάλογο με τον εκπαιδευτικό κόσμο, διάλογο βασισμένο στα αποτελέσματα της αξιολόγησης –από ανεξάρτητους διεθνείς και εθνικούς φορείς– του θεσμικού πλαισίου που το ίδιο το πλαίσιο προβλέπει. Καλούμε τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση να αξιώσει μία συναινετική πολιτική για την Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Καλούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους πολίτες και τους γονείς να αξιώσουν από το πολιτικό σύστημα της χώρας να προσφέρει στη νέα γενιά τη μόρφωση που της αξίζει και που απαιτούν οι καιροί».

Διοικητικοί υπάλληλοι

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανησυχία στους «διαθέσιμους» διοικητικούς υπαλλήλους που επέστρεψαν στο ίδρυμά τους, μήπως, λόγω των νέων μέτρων, ακυρωθεί η επιστροφή τους. Ετσι, ο σύλλογος διοικητικών του ΕΚΠΑ έχει δηλώσει συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Από την πλευρά της, η πρυτανεία δήλωσε ότι είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, καθώς η διαθεσιμότητά τους έγινε χωρίς θεμελίωση το 2013. «Το ΕΚΠΑ έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για την ανάγκη διατήρησης τουλάχιστον του προσωπικού που σήμερα διαθέτει. Αυτό καταδείχθηκε, άλλωστε, πέραν πάσης δυνατής αμφιβολίας, από την αντικειμενική υποβάθμιση σειράς υπηρεσιακών λειτουργιών του Ιδρύματος, κατά το διάστημα της αδίστακτης αποψίλωσής του από έμπειρα και ικανά στελέχη. Οι πρυτανικές Αρχές είναι σε εγρήγορση για το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος, το δίκαιο των στελεχών του και την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας και απόδοσής του», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή