Σε αδιέξοδο ο δήμος και η Περιφέρεια για τους μετανάστες

Σε αδιέξοδο ο δήμος και η Περιφέρεια για τους μετανάστες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στο Πεδίο του Αρεως… προς το παρόν. Ωστόσο, δήμος και Περιφέρεια εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αύξηση του αριθμού μεταναστών που φθάνουν στην Αθήνα χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί άμεσα μια ανοιχτή δομή στην Αττική, όπου «αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να φιλοξενηθούν». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Περιφέρεια προτίθεται να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και τυπικά δεν διαθέτει αρμοδιότητα για τους μετανάστες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα είναι παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.

Πληρώνουμε παραλείψεις, αβελτηρίες και σκοπιμότητες δεκαετιών». Το μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά, σημείωσε ο δήμαρχος, όμως «οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης δείχνουν σημάδια αποσύνθεσης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το κεντρικό κράτος». Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων θα αναλάβουν την καθαριότητα του πάρκου στο Πεδίο του Αρεως επτά ημέρες την εβδομάδα, μέσω σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε με την Περιφέρεια Αττικής, με διάρκεια ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης. Τα σχετικά κονδύλια θα προέλθουν από την Περιφέρεια.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών, σκοπός είναι να βελτιωθεί η εικόνα του πάρκου και να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι κυρίως στα σημεία όπου συγκεντρώνονται νερά. Αναφορικά με την κατασκήνωση των προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στο πάρκο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη προς το παρόν για μετακίνησή τους. Γίνονται προσπάθειες ωστόσο να μη δημιουργηθεί κατάσταση μονιμότητας.

Στο μεταξύ, εννέα οικογένειες Αφγανών προσφύγων παραμένουν στο Πεδίο του Αρεως από τις 20 που είχαν κατασκηνώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, βρίσκοντας κατάλυμα μετά την άφιξή τους στην πρωτεύουσα από τη Μυτιλήνη. Κάποιοι έχουν μεταφερθεί σε δομές, ωστόσο δεν θέλουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα, καθώς επιθυμούν να φύγουν για τη βόρεια Ευρώπη. «Τους έχει παρασχεθεί ενημέρωση, υγειονομική περίθαλψη και τους προτάθηκαν λύσεις», τονίζει η κ. Κυπριανίδου. Εξηγεί ωστόσο ότι δεν θέλουν να μετακινηθούν σε σημείο μακριά από το κέντρο της πόλης, γιατί σκοπεύουν να φύγουν.

«Εχουν τους δικούς τους δρόμους και επαφές, και δεν θέλουν να τις χάσουν», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή