Υπό εξέταση οι χώροι μεταφοράς από το Πεδίον Αρεως

Υπό εξέταση οι χώροι μεταφοράς από το Πεδίον Αρεως

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χώρος στον Ελαιώνα όπου επρόκειτο να φτιαχτεί το τζαμί, στρατόπεδο στο Ρουφ, κατασκηνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται στον Αγιο Ανδρέα ή στα Καμένα Βούρλα, τα ολυμπιακά ακίνητα στα Λιόσια είναι μόνο μερικοί από τους χώρους που εξετάζονται προκειμένου να μεταφερθούν οι μετανάστες που έχουν καταλύσει στο Πεδίον του Αρεως. Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, συγκροτήθηκε Συντονιστικό Κλιμάκιο Διαχείρισης που θα πραγματοποιήσει αυτοψία στους χώρους που προτάθηκαν, προκειμένου να επιλεγεί ο περισσότερο κατάλληλος. Στο μεταξύ «όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί πρόνοιας θα είναι παρόντες στο Πάρκο παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα στον πληθυσμό που διαμένει εκεί», όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου. Η αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά σημαντική τη χθεσινή σύσκεψη, καθώς «για πρώτη φορά όλοι οι δημόσιοι συναρμόδιοι φορείς, η Τ.Α., οι ΜΚΟ και οι φορείς που εμπλέκονται με το θέμα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν διεξοδικά».

Η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε όσα είχε τονίσει στην «Κ» σε σχέση με το νομικό κενό που υπάρχει για τη συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών. Πρόκειται για άτομα που έχουν σαφώς προσφυγικό προφίλ, αλλά δεν έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο ώστε να αποκτήσουν και τυπικά δικαιώματα. Υπολογίζεται ωστόσο ότι 1.000 – 1.200 άτομα φτάνουν στην Αθήνα καθημερινά από τα νησιά, εκ των οποίων περίπου τα 300-400 χρειάζονται βοήθεια (στέγη, τροφή, περίθαλψη), ενώ οι υπόλοιποι έχουν γνωστούς ή κάποια χρήματα οπότε καταλύουν σε σπίτια ή ξενοδοχεία έως ότου να οργανώσουν τη συνέχεια του ταξιδιού τους προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Καφετζόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ»:

«Χρειαζόμαστε ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Δύο κινητές μονάδες

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι δεν υφίσταται υγειονομικός κίνδυνος από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως. Από σήμερα δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βρίσκονται στο Πάρκο και στην Ομόνοια και θα εξετάζουν τους πρόσφυγες ενώ παράλληλα θα εμβολιάζουν και τα παιδιά που βρίσκονται στον χώρο (περίπου 150, μεταξύ των οποίων και 5-9 ασυνόδευτα). Οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων που παρευρέθησαν τόνισαν ότι ο δήμος διαθέτει την υποδομή να παρέχει 10.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, αλλά δεν διαθέτει τις πρώτες ύλες ούτε μπορεί να πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό επειδή δεν έχει αρμοδιότητα. Υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη πρώτων υλών (λόγω καθυστέρησης των διαγωνισμών) δημιούργησε πρόβλημα τροφοδοσίας και για τα γεύματα που προσφέρονται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου της Αθήνας.

Στη χθεσινή σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αναπλ. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παύλος Πολλάκης, οι γενικοί γραμματείς του υπ. Εσωτερικών Βασίλης Παπαδόπουλος και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή