Αγκάθι αποτελεί το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Αγκάθι αποτελεί το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιητικές βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν ξανά οι φαρμακοποιοί που ζητούν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να πάρει θέση στο θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, επαναλαμβάνοντας την απειλή ότι «όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες».

Αιτία είναι οι πληροφορίες από ανώτατα στελέχη υπουργείων, που έχουν γίνει γνωστές στο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία καταργείται η διάταξη που επιβάλλει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο να ανοίξει φαρμακείο. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πρόκειται για την πιο «σκληρή» εκδοχή αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Αν και περιλαμβάνεται στις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει, υπήρχε η αισιοδοξία από την πλευρά των φαρμακοποιών ότι θα προωθούνταν από την κυβέρνηση δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να παραμείνει η κύρια ιδιοκτησία των φαρμακείων στα χέρια φαρμακοποιών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η υπό κατάργηση διάταξη «αποτελούσε εμπόδιο στη δημιουργία καρτέλ στον χώρο του φαρμάκου», ενώ ενημερώνει την κυβέρνηση ότι μία τέτοια κίνηση «βρίσκει αντίθετο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», και ότι «τέτοιες διατάξεις που οι τροϊκανοί υποδεικνύουν δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους». «Καλούμε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και την πρόεδρο του ΕΟΦ να δηλώσουν με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ούτε και σχεδιασμός», υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποφυγή σαφούς και κατηγορηματικής κυβερνητικής θέσης θα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. «Στην περίπτωση αυτή θα αντιληφθούν όλοι ότι σπέρνοντας ανέμους θερίζουν θύελλες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή